Rozpad SPOLU, návrat komunistů. Volby odhalily budoucnost, ukazuje analýza

Vítězství ANO, velký úspěch pro Přísahu a Motoristy a STAČILO!, propadák pro Piráty nebo SPD. Hned na první pohled lze poznat pro koho byly víkendové volby úspěšné a kdo pohořel. Analytici z Institutu pro politiku a společnost (IPS) se ale na volby podívali detailněji a všimli si několika zajímavých trendů. 

Experty zaujala například rostoucí volební účast, která dle nich potvrzuje trend zvýšeného zájmu společnosti o volby a politiku. "Pokud nepřijde žádný zásadní otřes, bude vyšší volební účast i v podzimních volbách do krajských zastupitelstev a Senátu," uvádí analýza. Stranám se podařilo mobilizovat hlavně voliče v Olomouckém kraji a na Vysočině. Dále pak v kraji Pardubickém, Ústeckém a Moravskoslezském. 

ANO drtí města

Evropské volby znovu potvrdily dominanci hnutí ANO, které vyhrálo v drtivé většině okresů a větších měst. Velkým problémem je ale pro stranu situace v Praze, Brně či Plzni a jejich blízkém okolí. "Ztráty ve velkých městech a přilehlých okresech jsou natolik výrazné, že nedovolují naplnit potenciál některých průzkumů, které ANO přisuzují volební zisky vysoce nad 30 %. Tyto výrazné ztráty jsou dány přeci jen odlišným socioekonomickým složením obyvatelstva v těchto městech a okresech, které program hnutí tolik neoslovuje, vliv bude mít také mediální vnímání politiků a značky jako takové," tvrdí IPS.

[chooze:article;value:559394]

​Právě na těchto místech se naopak daří koalici SPOLU, která by si ale podle expertů měla dát pozor na cílení své kampaně pouze proti hnutí ANO. "Dá se očekávat, že hlavním tématem bude i nadále „antiBabiš“, kterým mohou dobře mobilizovat váhavé voliče nebo ty, kteří jim již dali hlas, ale jsou s jejich vládním výkonem nespokojení. Limitem této taktiky je však možnost vzniku nového subjektu, který kromě strachu některých voličů před vládou ANO v čele s Andrejem Babišem nabídne ještě něco navíc. Strany SPOLU, ale i ostatní vládní strany by se tak měly mít na pozoru například před Miroslavem Kalouskem a jeho případným novým projektem nebo Václavem Láskou," upozorňují analytici. 

Turek bodoval

Jedním z největších překvapení byl výsledek koalice Přísahy a Motoristé. Dle analýzy za tím stála mimo jiné práce lídra kandidátky Filipa Turka. "Absolvoval klasickou kontaktní kampaň, kdy v rámci výjezdů pořádal debaty, na kterých zvládal jednoduše vysvětlovat složitá témata na praktických příkladech. Zejména problematiku Green Dealu dokázal přiblížit na tématu
automobilového průmyslu takovou formou, které voliči rozuměli. Stejně takto jednoduše uměl vysvětlit svůj postoj k otázce migrace či války na Ukrajině," uvedla analýza.

Konec SPOLU a návrat komunistů

Volby podle expertů naznačují, kam by se politika v České republice mohla v následujících letech posunout. Již krátce po vyhlášení výsledků se například začalo debatovat o pozici předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky a předsedy Pirátů Ivana Bartoše.

Reálná je podle analýzy Institutu také nová koalice v rámci levice pod vedením KSČM. Úspěch Přísahy a Motoristů by také mohl stát za případným rozpadem koalice SPOLU. "Jak totiž ukázaly právě tyto volby, bude mít ODS, respektive Alexandr Vondra více společných programových bodů s Filipem Turkem než například s Luďkem Niedermayerem (TOP 09)," myslí si analytici.

"Výsledek může také přinést změny programových priorit u některých stran. Dokola opakované fráze Tomia Okamury již netáhnou tak jako v minulosti. Stejně i hnutí ANO se musí rozmyslet, zda bude chtít přilákat spíše městské voliče z Prahy, Brna a Plzně nebo se pokusí vysát nespokojené podporovatele KSČM, případně Přísahy a Motoristů. V rozhodnutí bude určitě hrát roli, která strana by v případě úspěchu byla ochotná vytvořit s ANO vládní koalici," uzavírá analýza.

Podívejte se, co slibují voličům lídři koalic STAČILO! Kateřina Konečná a Přísahy a Motoristé Filip Turek (6/24):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.