Rozruch v Číně kvůli wagnerovcům. Komunisté chtějí smrti Prigožina využít

Putin ve čtvrtek oznámil, že pád Prigožinova letadla nechá důkladně prošetřit. Všichni jsou ale přesvědčení, že se mu sestřelením stroje pomstil za červnový pokus o vzpouru. 

A spekuluje se o tom dokonce i v Číně, upozornil portál Radio Free Asia. "Konflikt mezi žoldáky a ruskou armádou byl jen špičkou ledovce vnitřních rozporů v ruské společnosti," řekla Jü Suej z Čínského centra pro soudobá světová studia. "Prigožin, šéf žoldáků, očividně politice nerozuměl. Nedíval se na Dům z karet? Udělal chybu, že se vzbouřil proti Putinovi," dodala.

[chooze:article;value:519236]

Prigožinův osud je lákavým tématem i na čínských sociálních sítích. Uživatelé incident přirovnali ke zřícení letadla s čínským komunistickým vojevůdcem Linem Piaem v roce 1971. Pokoušel se uprchnout do Sovětského svazu, protože se bál, že ho obviní z pokusu o státní převrat. Veřejnost se o jeho smrti dozvěděla až o dva roky později. Piao se měl stát nástupcem Mao Ce-tunga.

Peking středeční nehodu nekomentoval, stroze se naposledy vyjádřil jen k pochodu wagnerovců na Moskvu. "Je to vnitřní záležitost Ruska. Čína podporuje Rusko v udržování národní stability," vzkázalo 25. června čínské ministerstvo zahraničí.

[chooze:article;value:519496]

"Čínští občané tomu věnují pozornost kvůli úzkému vztahu mezi (čínským prezidentem) Si Ťin-pchingem a Putinem. Pokud se někdo postaví Putinovi, jeho osud je zpečetěn, stejně tak jako když se někdo postaví Si Ťin-pchingovi, může ho potkat osud Lina Piaa," domnívá se Jang Chaj-jing z univerzity v japonské Šizuoce.

Podle politického komentátora Wanga Ťiena si je toho čínská vláda vědomá a Prigožinovu smrt by mohla využít k tomu, aby v lidech posílila strach vzepřít se jejím totalitním praktikám. 

[chooze:article;value:519479]

"Problémy, jako je třeba nezaměstnanost nebo klesající ceny nemovitostí, lidi znervózňují. Vládní komentátoři tak na sociálních sítích mohou schválně vytvářet atmosféru, ve které si všichni uvědomí, že neloajalita vždy povede k trestu," vysvětlil Ťien.

Možnost, že by Čína čelila podobné vzpouře, jakou před dvěma měsíci předvedli wagnerovci, je podle něj ale silně nepravděpodobná.

Prigožina zabil Putin, mají jasno světoví politici. Spekuluje se o sestřelení:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.