Rozsáhlá evakuace na Islandu. Sopka vyhnala z domova i Lucii ze Slovenska

[chooze:gallery;value:33861]

​Riziko erupce sopky podle expertů na Islandu zůstává stále vysoké, nikdo ale neví, kdy by mohla přijít. Magma v hloubce zhruba 400 až 500 metrů pod zemí totiž proudí směrem k povrchu vulkánu a erupce by mohla proběhnout na více místech, píše web islandské televize RÚV, který stav popsal jako "klid před bouří". Nejistá situace přiměla tamní úřady během víkendu evakuovat celé město Grindavík, kde žije více než tři a půl tisíce obyvatel.

Přestože se mohli lidé na několik hodin do města ve středu vrátit pro další osobní věci, kvůli vysokému nebezpečí erupce museli ze svých domovů ale zase rychle odjet pryč. Právě z Grindavíku se musela vystěhovat Slovenka Lucia, která si ve městě koupila s přítelem dům teprve před dvěma měsíci.

Příběh ženy, která na Islandu žije už sedmým rokem a našla si tam i svého životního partnera, představil web tvnoviny.sk. "Je strašný pocit jít tam s vědomím, že možná to místo takové, jak ho znám, vidím naposledy, a vidět okolo tu spoušť a paniku," popisuje. 

[chooze:article;value:529000]

​Evakuovaná Lucia vysvětlila, že ve městě bezpečnostní složky varovaly hlavně před úniky oxidu siřičitého. Čím víc se magma blíží k zemskému povrchu a možné erupci, tím se jeho výskyt zvyšuje. V okolí sopky Fagradalsfjall vědci za poslední týden zaznamenali už zhruba 11 tisíc menších zemětřesení. Tento týden na sociální sítě začali lidé přidávat videa míst, kde se v zemi začínají tvořit obrovské trhliny a několikrát za den se dlouho třese zem. 

"Většina lidí šla po vyhlášení evakuace k rodinám nebo známým v jiných městech či na chalupy. Ti, kteří takové štěstí neměli, měli možnost se shromáždit v halách a kostelech, kde jim byla poskytnutá základní pomoc. Nikdo neví, kdy a jestli vůbec se budeme moct vrátit zpátky, panuje tu velká nejistota," říká Slovenka, která zná ostrovní zemi důvěrně. Před sedmi lety tam přišla za prací a později si našla i partnera, se kterým přednedávnem v Grindavíku koupili dům. 

Panika a únik plynu 

Při silných otřesech ve městě byla doma se svojí matkou, která ji zrovna na čas přijela navštívit ze Slovenska. "Mysleli jsme, že to přestane jako vždycky předtím, ale po chvíli nám bylo jasné, že to neustává. Začalo to okolo páté hodiny odpoledne a o půl sedmé už začala ve městě panika a viděli jsme, jak lidé utíkají s taškami ven z domů," sděluje zážitky ze zlomových okamžiků.

"Bylo to velmi silné a hlučné, nevěděli jsme, čeho se dřív držet. Připadalo nám, jako že se propadává zem. V takové síle a intenzitě jsem to ještě nezažila," říká obyvatelka oblasti s vysokou seismickou aktivitou. Hned poté, co po otřesech spadla masivní skříň s potravinami, si rychle vzala tašku, kterou kvůli varování zabalili už několik dní předtím, a vyrazili ven z města, aby dojeli přespat jednu noc na chalupě u známých. 

[chooze:article;value:529000]

Do evakuačních center muselo jít pouze 70 lidí, jinak se téměř všem více než tří a půl tisícům místních podařilo najít ubytování. Z města záchranáři přesunuli i domácí a hospodářská zvířata. Lucia tvrdí, že měli štěstí, že s rodinou odjeli brzo a byli připravení, protože někteří museli po rozeznění sirén opustit město během několika minut, aniž by měli sbaleno. 

Totální změna 

Přestože jsou na mírné otřesy v rybářském městečku podle Lucii obyvatelé zvyklí, myslí si, že současné nebezpečí zcela promění život několika tisíc lidí. "Někteří lidé se po tomhle bojí vrátit a nedivím se jim. Na druhé straně jsou lidé, kteří nemají na výběr, například staří lidé. Těžko si představit, jak to celé dopadne," říká. Hovory s místními jsou podle ní často velmi bolestné a všichni doufají, že islandská vláda najde i v případě výbuchu sopky pro lidi nejlepší řešení. 

Nepředvídatelná sopečná aktivita a bezprostřední ohrožení podle ní vyvolává otázky, zda zasaženou oblast čeká dobrá budoucnost. "Myslím, že bude velmi těžké tu dál investovat do větší obnovy, pokud se tedy stane, že město bude moct dál fungovat. Náš dům jsme koupili teprve před dvěma měsíci," podotýká smutně.  

Na Islandu se připravují na erupci sopky. V zemi se objevují obrovské trhliny: 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.