Rozsáhlé výpadky GPS v Polsku. Experti ukazují na Rusko

Už poněkolikáté za poslední dva měsíce hlásí pozorovatelé rozsáhlé výpadky signálu GPS nad středním a severním Polskem a u litevských hranic. Vyplývá to z otevřených dat webu gpsjam.com. Systém využívaný v letectví a osobní dopravě podle webu Radio Zet nefungoval ani v největších městech u našich severních sousedů, například ve Varšavě, Lodži, Štětíně nebo Bělostoku. 

"Rusové testovali způsoby kybernetického boje v Kaliningradu. A v tu dobu byla půlka Polska a celá litevsko-polská hranice bez GPS," poznamenal na sociální síti X jeden z pozorovatelů GPS Jürgen Nauditt. V Kalinigradu v Pobaltí pravidelně cvičí jednotky takzvané ruské Baltské flotily, která se zaměřuje na kybernetické útoky. Jejich nasazení v prosinci potvrdil i Kreml. 

[chooze:article;value:536070]

S výpadky navigačního systému se potýká Polsko i Pobaltí už od poloviny prosince. "Velké problémy mohou pocítit kromě letadel i posádky lodí v Baltském moři. Varování v souvislosti s touto situací už vydala polská agentura letových navigačních služeb," informovala tehdy polská mutace webu Bussines Insider. Na přelomu roku pak o masivním rušení signálu informovali i ve Finsku, Švédsku a pobaltských státech. 

Zatímco ještě v prosinci odborníci spekulovali, že by s výpadky mohlo souviset počasí, teď už mají zřejmě jasno. Údajnou rušičku, jejíž zdroj vychází z ruské oblasti, totiž nyní vyšetřuje i švédská vojenská zpravodajská a bezpečnostní služba. Z narušování systému v lednu Rusko obvinila i estonská premiérka Kaja Kallasová. V rozhovoru pro The Times zmínila, že rušení signálu má na svědomí ruská armáda, přestože si nemyslí, že by šlo o záměrnou taktiku. 

Estonsko se bojí hrozby z Ruska. NATO se na možný konflikt připravuje od svého počátku, říká analytik (1/2024): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.