Rozšíření sortimentu či nové technologie. Supermarkety v Česku chystají novinky

Provozovat supermarkety znamená bojovat o zákazníky s tvrdou konkurencí, a tak obchodní řetězce nelení a chystají novinky a změny, kterými chtějí přilákat lidi a zpříjemnit jim nakupování. Na TN.cz už jste si v uplynulých dnech mohli přečíst článek o otevírání nových poboček v příštím roce, obchodníci se ale nepřipravují pouze na expanzi. 

Technologie a design poboček

Aktuálním trendem je upravovat prodejny tak, aby byly energeticky úsporné a moderní. Například Globus příští rok uvede do provozu čtyři fotovoltaické elektrárny na střechách svých hypermarketů v Plzni, Ostravě, Liberci a Havířově. Tesco zase bude instalovat dveře na chladící pulty, které mají uspořit energii. 

[chooze:article;value:529591]

​Solární panely nebo dobíjecí stanice pro elektromobily bude příští rok budovat Penny Market, který zároveň otevře už druhou celodřevěnou prodejnu. I Kaufland prozradil svůj záměr navýšit počet nabíjecích stanic na parkovištích u svých prodejen. "Rozšiřujeme také technologické novinky na prodejnách, ať už jde o K-Scan či samoobslužné pokladny," doplnila mluvčí Kauflandu Renata Maierl. 

Sortiment

Nalákat zákazníky obchody chtějí také na novinky v sortimentu. Globus se podle jeho mluvčí Anety Turnovské v tomto ohledu soustředí hlavně na pobočky na Zličíně a v Ostravě. Prozradila také, že má řetězec v plánu rozšiřovat své privátní značky. "Zákazníci o ně mají velký zájem," objasnila.

To potvrzuje i Penny Market. "Také v příštím roce se zákazníci mohou těšit na zcela nové produkty i značky vysoké kvality, které koupí jen v našem řetězci," přislíbil jeho mluvčí Tomáš Kubík. 

Také mluvčí Kauflandu oznámila plán rozšířit privátní značky o nové výrobky. "Hned na začátku nového roku budeme mít na všech našich prodejnách větší výběr hotových jídel pod značkou K-Jarmark, nabídneme i více uzenin pod touto značkou," uvedla jako příklad. 

[chooze:article;value:529041]

​Velkým trendem je také rozšiřování sortimentu o rostlinné a další alternativní výrobky. "Ty jsou především v oddělení Zdravě s Albertem, který zároveň nabízí i sortiment pro různá zdravotní omezení či stravovací návyky, ať už jde o produkty bio, veganské či vegetariánské, bez lepku, cukru či laktózy. O novinkách v sortimentu ale nebudeme více prozrazovat, zákazníky o nich budeme včas informovat," zdůraznil mluvčí Albertu Jiří Mareček. 

Cenová politika

Všechny supermarkety se shodnou na tom, že lidé mají zájem o slevové akce, a tak je přislíbily i do příštího roku. "Rostoucí zákaznické poptávce po nízkých cenách a promocích vycházíme vstříc," říká Mareček. Blíží se ale zřejmě i trvalé zlevnění. "Nyní se připravujeme na promítnutí snížení DPH na potraviny do našich cen," prozradila za obchodní řetězec Tesco Iva Pavlousková. 

TN.cz oslovilo i další velké sítě supermarketů, odpovědi od nich ale do konce uzávěrky nezískalo. 

Ve zlevňování potravin po jednání se zástupci obchodníků věří i premiér Fiala (9/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.