Rozsudek byl nepřiměřeně mírný. Ministr podal stížnost v kauze znásilňované Aničky

Šéf resortu spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) podal stížnost pro porušení zákona nezletilé dívky, kterou dlouhodobě znásilňoval její otčím. Odvolací Krajský soud v Brně dřevorubci v lednu změnil trest ze tří let ve vězení na podmínku. Podle vyjádření ministra byl ale podmíněný trest zjevně nepřiměřeně mírný, uvedlo ve čtvrtek ministerstvo spravedlnosti v tiskové zprávě.

"V postupu trestního soudu byly v kauze 'Anička' shledány závažné vady v dokazování, a to v otázce vyhodnocení údajné iniciace sexuálního kontaktu ze strany poškozené, vyhodnocení stran následků trestné činnosti, zhodnocení rodinných a majetkových poměrů a osoby obviněného, a rovněž ve vztahu k polehčujícím a přitěžujícím okolnostem," napsalo dále ministerstvo.

[chooze:article;value:537933]

​Stížnost bude řešit Nejvyšší soud, který ale nemůže napadené rozhodnutí zrušit. Jeho výrok by však mohl ovlivnit budoucí rozhodování justice v obdobných případech.

Krajský soud v Brně v lednu své rozhodnutí zdůvodnil tím, že přihlédl k doznání pachatele a také jeho závazkům vůči zbytku rodiny i vůči oběti. Té by měl muž platit odškodnění. Soud také poznamenal, že "prvotní impulz k intimnímu sexuálnímu kontaktu vzešel od poškozené". Oběť podle rozsudku nemá vážné následky.

Příběh nyní 20leté dívky, kterou otčím pravidelně znásilňoval, zaujal iniciativu Pod svícnem. Ta bojuje proti domácímu násilí a zorganizovala sbírku na pomoc. Vybrané peníze mají být využity v rámci terapeutické pomoci Aničce či jiných nezbytných životních výdajů, stálo v popisu sbírky. 

Poslanci podpořili novou definici znásilnění. Probírali i stejnopohlavní sňatky (2/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.