Roztržka v NATO: Erdogan vyhrožuje Švédsku, Američané ho klepli přes prsty

Švédsko je připravené vstoupit do NATO, prohlásil mluvčí amerického ministerstva zahraničí Ned Price. Reagoval tak na výhrůžky tureckého prezidenta Recepa Erdogana, že může na členství ve vojenském paktu zapomenout.

Erdogana rozběsnil víkendový protest před ambasádou Turecka ve Stockholmu, při kterém demonstranti spálili korán, svatou knihu islámu. Price připustil, že "pálení knih, které jsou posvátné pro tolik lidí, je nesmírně neuctivým činem", na přihlášce skandinávské země do NATO to ale podle něj nic nemění, píše portál Mint.

[chooze:article;value:485947]

"I když je něco zákonné, tak to může být odporné," doplnil v narážce na to, že pálení povolily švédské úřady.

Erdogan je ale opačného názoru než Washington. "Švédsko by od nás nemělo očekávat podporu ke vstupu do NATO," prohlásil. "Je jasné, že ti, kteří dopustili takovou hanbu přímo před naší ambasádou, od nás už nemohou očekávat žádnou dobrou vůli," rozčílil se.

[chooze:article;value:482835]

O týden dřív demonstranti poblíž stockholmské radnice oběsili figurínu s Erdoganovým obličejem. Podle švédského premiéra Ulfa Kristerssona měli protestující v obou případech za cíl oddálit rozšíření NATO, připomněla BBC. Kdo za nimi stojí, však neuvedl.

Švédsko o členství usiluje společně s Finskem od loňského jara, žádost jejich vlády podaly krátce po začátku ruské invaze na Ukrajinu. Kromě Turecka vstup blokuje také Maďarsko.

Erdogan vyhrožoval Řekům, že vybombarduje Athény (12/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.