ŘSD už 30 let používá pozemek, který mu nepatří. Podle soudu má zaplatit 28 tisíc

O výstavbě silnice I/33 u Vysokova se rozhodlo ještě před přelomovým rokem 1989. Když pak silnici postavili, babička pana Koláře přišla o část pozemku. Před 16 lety se začal Bohuslav Kolář pídit po tom, jak je možné, že o výkupu nebo nájmu pozemku neexistuje žádná smlouva.

"Při výstavbě této části komunikace I/33 nebyl bohužel vykoupen výše citovaný pozemek," stojí v dopise tehdejšího ředitele ŘSD Michala Haly. "Pokud ŘSD postavilo na cizím pozemku silnici, tak pro mě jako právníka je to těžko uvěřitelné," řekl advokát Jan Černý.

[chooze:article;value:518223]

Od té doby se nic nezměnilo. "Skutečně pozemek o velikosti 580 metrů čtverečných je dosud pod jednou naší silnicí nevypořádaný," přiznal mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

"V ŘSD nemají chuť se vyrovnat. Nedostal jsem nic. Já jsem ani nechtěl peníze, já jsem chtěl náhradu. Pak jsme tam poslali návrh nájemní smlouvy, návrh kupní smlouvy, a nedělo se nic," stěžoval si majitel pozemku Bohuslav Kolář.

Část nájezdu k čerpací stanici a část silnice první třídy vedoucí na Náchod o výměře 581 metrů čtverečných, je stále ještě pozemek Bohuslava Koláře.

Nakonec došlo na soud. Pan Kolář chtěl po ŘSD 418 tisíc jako nájemné. Za třicet let je to zhruba 1 150 korun měsíčně. Soud mu ale uznal nájem jen za tři roky zpětně. Dostal by méně, než zaplatil za znalecký posudek a za náklady na soud. Proto se odvolal.

[chooze:article;value:518211]

"Zatímco majitel požadoval zhruba 400 tisíc, podle soudu jsme měli zaplatit 28 tisíc. Majitel je nepřijal," uvedl Rýdl. "Já bych se přikláněl k tomu, aby ŘSD od něj ten pozemek odkoupilo," řekl Černý.

Stejně, jako třeba odkoupilo pozemky u Prahy patřící rodině bývalého ministra zemědělství Miroslava Tomana. Jen letos za pozemky v odhadní hodnotě 12,5 milionu zaplatilo přes sto milionů. Vedení ŘSD tvrdí, že v tomto případě, kdy za pozemky zaplatilo osminásobek odhadní ceny, prý postupovalo přesně podle litery zákona.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.