Rumunsko a Bulharsko míří do Schengenu. Turisty čeká několik změn

Rumunsko a Bulharsko po 17 letech v Evropské unii vstoupí 31. března do takzvaného schengenského prostoru, který umožňuje volný pohyb osob napříč členskými zeměmi. Zatím ale jenom částečně.

"Žádná osoba překračující vnitřní vzdušné a námořní hranice již nebude podléhat kontrolám dokladů," uvádí na svých webových stránkách Evropská komise. "Stále se čeká, až Rada přijme jednomyslné rozhodnutí o zrušení kontrol osob také na vnitřních pozemních hranicích," píše se tam ale dále.

Pro turisty cestující letecky (nebo lodí) to tak bude znamenat urychlení a usnadnění cestování. Ti, kteří cestují po zemi, ať už autem, autobusem, nebo třeba vlakem, bude ale kontrola čekat dál.

[chooze:article;value:546190]

Podle portálu Euronews to však nebudou nejspíš jediné změny, které dvojici balkánských zemí v souvislosti se vstupem do Schengenu čekají. Měnit se můžou například ceny. I když zatím nejspíš nijak výrazně.

"Vstup do schengenského prostoru má na ceny v těchto zemích celkem neutrální dopad, zejména zpočátku. Okrajově pozitivní dopad zkrácení cesty a nákladů na silniční dopravu se zpočátku neprojeví. Dopad na cestovní ruch je však jednoznačný," tvrdí expert z finančně technologické společnosti Conotoxia Robert Blaszczyk.

Podle odborníků naroste turismus v obou státech přibližně o 20 %. Pro ty, kteří do Rumunska či Bulharska jezdili právě kvůli menšímu počtu zahraničních cestovatelů, tak možná přichází čas hledat si jiné místo na dovolenou. 

[chooze:article;value:545980]

"Začlenění do Schengenu by mohlo v oblíbených destinacích vést k až nadměrnému cestovnímu ruchu," varuje pak šéf portálu pro rezervaci ubytování CuddlyNest Riteš Rádž. To by byla špatná zpráva i pro ostatní turisty.

"Tato nově získaná popularita by mohla vést k prudkému nárůstu cen za ubytování, místní zboží a služby, protože zvýšená poptávka často zvyšuje náklady," upozornil Rádž dále. Nemusí to ale nutně znamenat tragédii.

S rostoucím počtem turistů se totiž nejspíš zvýší také počet destinací, a je tak možné, že se nával turistů rozloží. "Bude to hodně záviset na tom, jak budou Rumunsko a Bulharsko plánovat svou politiku cestovního ruchu a infrastrukturu tváří v tvář tomuto zvýšenému počtu zahraničních návštěvníků," vysvětluje Rádž.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.