Rus se vzdal ukrajinskému dronu. Nejdřív jej prosil o slitování, pak se vydal za ním

Drony ukrajinské 92. samostatné mechanizované brigády zajaly tento týden osamělého ruského vojáka v zákopech nedaleko boji zmítaného Bachmutu. Voják si totiž přilétajícího dronu všiml včas a gesty jeho operátora žádal, aby jej nebombardoval. Ten jeho prosbu vyslyšel.

"Náš tým mu následně poslal vzkaz s žádostí, aby se vzdal a následoval dron. Souhlasil, i když mu jeho kamarádi stříleli do zad," okomentoval situaci podle ukrajinské státní agentury Ukrinform velitel jednotky bezpilotních prostředků Jurij Fedorenko.

[chooze:article;value:503602]

I přes tyto nesnáze se vojákovi nakonec podařilo na ukrajinské pozice dostat. "Ukrajinské zajetí mu dává větší šanci na přežití než služba v ruské armádě," vysvětluje si jeho motivaci Fedorenko.

Svět v posledních dnech a týdnech s napětím očekává připravovanou ukrajinskou protiofenzivu. Ukrajina sice v noci na pátek oznámila u Bachmutu úspěšný protiútok a postup, podle Rusů ale tyto zprávy nejsou pravdivé. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pak podle BBC prohlásil, že na skutečnou protiofenzivu si bude muset svět ještě počkat. Ukrajinci totiž čekají na slíbené západní zbraně.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.