Rušení GPS ohrožuje leteckou bezpečnost. Pobaltí se obává nejhoršího

Ministři zahraničí Estonska, Lotyšska a Litvy o víkendu nezávisle na sobě varovali před nebezpečím rušení GPS signálu v oblasti Baltského moře, které se v posledních týdnech zvýšilo, informoval v neděli Financial Times.

"Když vám někdo zhasne světla, když jedete v noci, začíná to být nebezpečné. V Pobaltí u ruských hranic to začíná být příliš nebezpečné na to, abychom to ignorovali," řekl listu Financial Times litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis.

​"Letecká doprava ale pouze na navigaci odkázaná není. Piloti jsou schopni doletět do cíle i bez ní," řekl dříve TN.cz Jakub Kraus, vedoucího Ústavu letecké dopravy z pražského ČVUT. Pro přistání na letišti v estonském Tartu to ale neplatí.

[chooze:article;value:552640]

Ve druhém největším městě Estonska se totiž piloti bez GPS navigace neobejdou. Web Politico informoval, že dvě letadla společnosti Finnair se minulý týden při letu z Helsinek do Tartu musela vrátit právě kvůli rušení signálu. Letecká společnost se proto rozhodla pozastavit lety do tohoto estonského města, a to do konce května.

"Rusko tím narušuje bezpečnost letecké a lodní dopravy," sdělil TN.cz bezpečnostní analytik Milan Mikulecký. Jedná se o další způsob, jak se Rusko snaží škodit.

Při rušení signálu dochází k posouvání polohy letadla jinam, než se reálně nachází. "Tím se dostáváte do velikého nebezpečí, že můžete vletět nad nepřátelské území," vysvětlil Mikulecký. Letadlo nad by tak mohlo být v nejhorším případě sestřeleno za narušení vzdušného prostoru. Také by mohlo dojít k nárazu lodi či letadla, což by stálo životy lidí.

"Rušení signálu GPS v oblastech, kde se nebojuje, není jen specialita Rusů, protože Iránci toto praktikují poslední rok a půl," řekl bezpečnostní analytik. "Podle některých výkladů se to dá vnímat i jako válečný akt," doplnil.

Podívejte se na reportáž o největší letecké záhadě, od které letos uplynulo 10 let:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.