Ruská armáda se připravuje na další válku. Moskva čelí vážným problémům

Podle nové analýzy odborníků z amerického Institutu pro studium války (ISW) se ruské ministerstvo obrany chystá provést hned tři různé restrukturalizační akce, které mají dokonce probíhat současně. Uvědomuje si prý, že restrukturalizace je nutná k tomu, aby armáda byla vůbec schopna vojenských operací. 

Chystané změny zahrnují krátkodobé a střednědobé cíle, které mají umožnit pokračování války na Ukrajině. V plánu je podle ISW ale také dlouhodobá restrukturalizace, jež má ruskou armádu připravit na novou válku. A ne jen tak ledajakou – jedná se o případnou rozsáhlou konvenční válku proti NATO. 

[chooze:article;value:529186]

​Odborníci z ISW jsou ohledně tohoto plánu ale skeptičtí. Moskva totiž čelí vážným problémům, které naznačují, že bude mít potíže provést změny tak, aby uspěla na Ukrajině, natož proti alianci několika zemí. 

"Zdá se, že samotné ruské ministerstvo obrany podkopává své úsilí o restrukturalizaci tím, že některé nové formace, které měly pravděpodobně tvořit strategické rezervy, posílá urychleně na Ukrajinu jako posilu stávajících ruských sil. To bude pravděpodobně bránit dosažení souběžného cíle restrukturalizovat armádu tak, aby se orientovala na konvenční válku s NATO jako svým hlavním protivníkem," píše ISW ve své analýze. 

Podle institutu navíc Moskva nemá potřebné zdroje na to, aby posílila své stávající síly, které operují na Ukrajině. "Ruské jednotky a formace jsou aktivní jen na papíře, ve skutečnosti jim ale chybí bojeschopnost," tvrdí odborníci. Rusko tak podle nich nadsazuje a tím pádem i přeceňuje svou skutečnou vojenskou sílu. 

[chooze:article;value:527986]

​Tento týden ruské státní tiskové agentury informovaly, že Moskva přesouvá vojáky na výhodnější pozice východně od řeky Dněpr na Ukrajině. Záhy ale tyto zprávy stáhly, upozorňuje agentura Reuters. Ministerstvo obrany tento chaos později vysvětlilo tím, že jeho jménem někdo médiím rozeslal nepravdivou informaci, kterou označilo za provokaci. 

Ukrajina o svých vojenských operacích na východním břehu Dněpru informuje jen málo. Minulý týden ale její prezident Volodymyr Zelenskyj pro Reuters řekl, že pětiměsíční ukrajinská protiofenzíva dosahuje na jihu a východě země určitého pokroku. 

Evropská komise minulý týden vyzvala k zahájení jednání o vstupu Ukrajiny do EU (8/11/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.