Ruská armáda zamíří k hranicím NATO, rozhodl Putin. Oznámil, co chystá

Krok o přesunu ruské armády blíže k hranicím NATO oznámil ruský prezident Vladimir Putin v rozhovoru pro agenturu Ria Novosti. Rozhodl se tak poté, co se Finsko a Švédsko staly součástí Severoatlantické aliance. "Neměli jsme tam vojáky, teď tam budou. Nebyly tam žádné systémy ničení, teď se tam objeví," řekl diktátor.

Vstup obou zemí do NATO navíc označil za nesmyslný. "Proč to udělali? Podle mého názoru to bylo čistě na základě politických úvah," zhodnotil. "Upřímně řečeno, nechápu. Z hlediska zajištění vlastních národních zájmů je to naprosto nesmyslný krok," dodal. Dle něj toto rozhodnutí "z bezpečnostního hlediska situaci rozhodně nezlepšuje".

[chooze:article;value:545612]

​Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg je ale jiného názoru. "Po více než 200 letech neangažovanosti nyní Švédsko požívá ochrany poskytované podle článku 5, což je konečná záruka svobody a bezpečnosti spojenců," zdůraznil v prohlášení na oficiálních stránkách Severoatlantické aliance.

"Švédsko s sebou přináší schopné ozbrojené síly a prvotřídní obranný průmysl. Vstupem Švédska je NATO silnější, Švédsko bezpečnější a celá Aliance bezpečnější," zhodnotil dále. Země se k Severoatlantické alianci připojila jako 32. člen. Jednatřicátým členem se v roce 2023 stalo právě Finsko.

Putin hrozí. NATO chystá útok na Rusko. Máme připravené jaderné zbraně:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.