Ruská ekonomika míří ke kolapsu. Putin se uchýlil k zoufalému kroku

Podle šéfa ukrajinské obranné rozvědky Kyryla Budanova ve východním Rusku aktuálně cvičí 11 tisíc severokorejských vojáků. Tato situace bude však podle odborníků pro ruskou ekonomiku neudržitelná a její krach má přijít už v příštím roce, píše web Daily Express.

"S tím, jak ruská ekonomika klesá, roste sociální nespokojenost a státní pokladna postupně vysychá. Putinovi dojdou zdroje na to, aby poháněl svoje válečné mašinérie," uvedl Alexander J. Motyl, profesor politologie z Rutgersovy univerzity, pro portál The Hill.

Pokud se ruská ekonomika zhroutí, padne podle něj i Putinova armáda. "I kdyby vojenská mašinérie jen zpomalila, Ukrajinci by znovu převzali iniciativu a následky pro Putina budou zničující," dodal.

[chooze:article;value:579560]

Na upadající finanční síly Kremlu podle ekonomů ukazuje právě i jeho závislost na KLDR a její vojenské pomoci. Podle jihokorejské rozvědky totiž Pchjongjang dodal do Ruska nejen tisíce vojáků, ale také osm milionů dělostřeleckých a raketových nábojů.

Stále sílící spojenectví Ruska a KLDR podle jihokorejského prezidenta Jun Sok-jola představuje vážnou hrozbu. "Vazby Ruska a Severní Koreje přerostly ve skutečné vyslání vojáků a to představuje vážnou bezpečnostní hrozbu nejen pro naši zemi, ale i pro mezinárodní společenství," řekl po setkání s nejvyššími představiteli zpravodajských služeb a armády.

K výraznému posunu ve válce na Ukrajině stačí procento severokorejské armády, uvedl ve vysílání TN Live politolog Jan Šír (10/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.