Ruská lunární sonda narazila do Měsíce. Měla analyzovat půdu a pátrat po vodě

Předpokládalo se, že v pondělí lunární modul přistane na Měsíci v oblasti jižního pólu. Hlavním cílem ruské vesmírné mise bylo analyzovat půdu a pátrat po vodě.

Podle předběžných výpočtů se ale Luna-25 vymkla kontrole a následně se dostala na nepropočtenou dráhu. "Přestala následně existovat v důsledku kolize s povrchem Měsíce," citoval portál Ria Novosti agenturu Roskosmos.

[chooze:article;value:517000]

Stalo se tak přitom jen den poté, co Roskosmos hlásil "nestandardní situaci" na palubě modulu. Ta nastala v sobotu ve 14:10 moskevského času (13:10 SEČ).

"Sonda dostala pokyn k úpravě své oběžné dráhy. Během této operace ale došlo k nestandardní situaci, která znemožnila provést manévr s danými parametry," informoval portál Forbes s odkazem na zprávu agentury.

Modul vyslalo Rusko do vesmíru v pátek 11. srpna. Oběžné dráhy kolem Měsíce pak dosáhl ve středu 16. srpna. Mise Luna-25 byla první ruskou expedicí k povrchu Měsíce za poslední půlstoletí. Příčiny ztráty lunární sody bude zjišťovat speciální meziresortní komise, uvedla agentura TASS.

Podívejte se na záběry ze startu rakety s lunární sondou Luna-25:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.