Ruská opozice se nevzdává. Tým Navalného vyzývá, aby lidé Putina nevolili

Ruská opozice se nevzdává, i když ví, že ve volbách proti Putinovi nemá moc šancí. Navalného tým přesto apeluje na obyvatele Ruska a opozičníkovy stoupence. Kdyby vyšli do ulic nebo se proti Putinovi jinak veřejně vyjádřili, mohli by čelit perzekucím jako vězněný Navalnyj, o němž tři dny nejsou žádné zprávy.

"Jeho advokáti o něm nemají žádné informace, protože tomu brání vězeňská služba. Asi nedošlo na nejhorší, asi je víceméně v normální kondici, pokud to můžeme říct o politickém vězni v Rusku," uvedl politolog a novinář žijící v Moskvě Jiří Just.

​Opozice v Rusku v podstatě neexistuje, nejhlasitější jsou lidé žijící v zahraničí. Experti se domnívají, že kvůli současné situaci v Rusku by i v legitimních svobodných volbách Putin mohl vyhrát. "Je to správné rozhodnutí, velmi dobré. Měla jsem velkou radost, když jsem to viděla. Rusko by měl vést silný muž," řekla tamní obyvatelka Alla.

[chooze:article;value:532157]

"Rusko je postiženo válkou, mentálně, propagandisticky, kdy se lidé obávají represí, snaží se být součástí majority, aby nebyli postihováni za to, že mají jiný názor," dodal Just.

"Je to normální, prostě to tak je. Všichni se našeho prezidenta bojí. Takhle to je v pořádku, stejně tu není nikdo jiný, pro koho bychom mohli hlasovat," uvedla další z tamních obyvatelek Taťána.

Někteří se o kandidaturu pokoušejí. Třeba čtyřicetiletá aktivistka a novinářka Jekatěrina Duncová, kterou na sociálních sítích sleduje přes 120 tisíc lidí. Kvůli svým aktivitám už musela k výslechu, přesto chce pokračovat.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.