Ruská raketa zasáhla dům v Dnipru. Zabila nejméně 30 lidí a 80 zranila

Sobota večer, velký obytný panelový dům, ve kterém žije přes 1 500 lidí. Přesně takové jsou i na českých sídlištích. Lidé doma večeřeli, ukládali ke spánku svoje děti. V tu chvíli dopadla ruská střela.

"Co jste udělali mému synovi? Přišli jste do našeho města. Proklínám vás, vy šmejdi," křičela jedna z obyvatelek. "Spal jsem, najednou jsem začal křičet. Nic jsem nechápal, všude byl kouř. Lidé křičeli, všichni byli od krve, ženy i děti," popsal situaci přeživší Ivan Garnuk.

Raketa, která nesla tunovou bojovou hlavici, zasáhla dům téměř uprostřed. Všech devět pater se v jednom místě propadlo a část budovy šla k zemi. Do odklízení trosek se zapojily stovky tamních obyvatel.

[chooze:article;value:484612]

"Stále nevíme, kolik je ještě pod troskami lidí. Podařilo se nám zachránit desítky lidí. Mezi raněnými jsou i malé děti," prohlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. 

Na internetu se objevily i informace o tom, že obytný dům zasáhly jen trosky a raketa mířila jinam. To ale vyvracejí videa tamních obyvatel, kteří mají jasno v tom, že Rusové mířili na civilní cíl. "Toto je terorismus. Bojovat se má na bitevním poli, ne tady mezi obyčejnými lidmi," řekl obyvatel Dnipra Artem Myzyčenko.

[chooze:article;value:483892]

Raketu, která dům zasáhla, Rusové původně vyvinuli k ničení amerických letadlových lodí. Putin krátce po útoku řekl ruským médiím, že speciální vojenská operace na Ukrajině jde podle plánu.

Podle informací britského ministerstva obrany přesto Kreml plánuje zvýšit horní věkovou hranici pro odvod branců z aktuálních 27 na 30 let, do armády by tak Rusové mohli verbovat více lidí. Nově chce také Putin posílat do války na Ukrajině i otce tří dětí, na které se doposud vztahovala výjimka. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.