Ruská raketa zasáhla vesnici na východní Ukrajině. Zemřelo 51 lidí

Ruská raketa ve čtvrtek zasáhla vesnici Hroza v Charkovské oblasti. Výbuch, který zničil tamní kavárnu a obchod, připravil o život nejméně 51 lidí, včetně šestiletého chlapce. Dalších nejméně šest lidí, včetně mladé dívky, je podle tamních úřadů zraněných.

Podle ukrajinského ministerstva obrany cílilo Rusko záměrně na nevojenské cíle. "Teroristé záměrně zaútočili během oběda, aby si zajistili maximální počet obětí. Nebyly tam žádné vojenské cíle. Jde o ohavný zločin, jehož cílem je vyděsit Ukrajince," uvedlo v prohlášení.

Vesnice Hroza se nachází asi 30 minut jízdy od Kupjansku, který je důležitým železničním uzlem a Rusové ho na začátku války krátce využívali k zásobování svých jednotek.

[chooze:article;value:524896]

Podle ukrajinských úřadů použilo Rusko naváděné rakety Iskander. Ukrajinský prezident Zelenskyj se o útoku dozvěděl, zatímco jednal s evropskými lídry na summitu ve Španělsku. "Každý, kdo pomáhá Rusku obcházet sankce, je zločinec. Každý, kdo podporuje Rusko, podporuje zlo. Děkuji každému lídrovi, každému národu, všem kdo nás podporují v ochraně životů!" napsal na sociální síť Telegram. 

Tento útok se zapíše do historie jako jeden z nejvážnějších, kterých se Rusko od začátku války dopustilo. Tím nejtragičtějším zůstává bombardování divadla v Mariupolu, kde se v březnu roku 2022 ukrývaly stovky lidí. O život tehdy přišlo přes 300 civilistů.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.