Ruské rakety letěly i přes Rumunsko, tvrdí Kyjev. Podle Rumunů se těsně vyhnuly

Na Ukrajině se v pátek ráno opět rozezněly sirény. Dopady raket hlásí například druhé největší ukrajinské město Charkov na severovýchodě Ukrajiny. Na Záporoží na jihovýchodě pak měly dopadnout dokonce desítky raket, informuje CNN. Protivzdušná obrana je podle poslankyně Lesie Vasylenkové aktivní také u Kyjeva a i tam se ozývaly výbuchy.

Varování před útokem platí i v dalších oblastech – kromě Sumské a Oděské ve všech, píše poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Gerashchenko na twitteru. Útok byl podle prvních zpráv zacílen hlavně na energetickou infrastrukturu. Napříč zemí tak dochází k výpadkům dodávek elektrické energie.

Rusové útočili původně protivzdušnými raketami S-300, které stále častěji používají na pozemní cíle, a střelami s plochou dráhou letu Kalibr. Dvě tyto střely, původně pravděpodobně odpálené nad Černým mořem, měly podle velitele ukrajinských ozbrojených sil Valerije Zalužného proletět nad územím Moldavska a Rumunska, které je členem NATO. Zalužnyj to oznámil na facebooku

Moldavsko vzápětí přelet ruských střel nad svým územím odsoudilo. Ministr zahraničí Nicolae Popescu si navíc podle Deutsche Welle předvolal kvůli incidentu ruského velvyslance.

Rumunsko pak zprávu o přeletu raket nad svým územím vyvrací. "Střela se k rumunskému vzdušnému prostoru podle radarových záznamů přiblížila maximálně na 35 kilometrů," píše se v oficiálním vyjádření rumunského ministerstva obrany. Ministerstvo dále uvedlo, že směrem ke střele vyslalo rumunské letectvo pro jistotu své stíhací letouny MiG-21, které se ale následně vrátily ke svým původním úkolům. 

Ruské síly také pokračují v ofenzivě. Podle britské vojenské rozvědky Rusové obsadili dvě důležité oblasti – na severním předměstí Bachmutu se wagnerovcům podařilo postoupit dále na západ a obsadit důležitou přístupovou cestu k městu. Na jihu pak ruští vojáci postoupili podél západního okraje Vuhledaru.

[chooze:article;value:489109]

Právě u Vuhledaru měli ale Rusové utrpět těžké ztráty. Působit tam totiž mají z velké části nezkušené jednotky složené z branců.

Podle expertů má ale Rusko na provedení rozhodujícího útoku už jen několik dní, maximálně týdnů. Opět se totiž blíží blátivé období nazývané Ukrajinci rasputica. Ta výrazně zpomaluje či dokonce znemožňuje postup těžké techniky v některých částech Ukrajiny. Důležitou roli toto období sehrálo jak během druhé světové války, tak během loňského ruského útoku, který se Ukrajincům podařilo zastavit právě i díky silně blátivému terénu.

Teplota půdy na Ukrajině se momentálně pohybuje kolem nuly a podle předpovědi by se mělo v následujícím týdnu oteplit. To znamená také tání sněhu a pomalý příchod rasputice. Nejhorší situace pro přesun těžké techniky bude podle Britů přibližně v polovině března.

Do Bachmutu pronikají Rusové. Ovládli i zásobovací cesty, přiznala Ukrajina:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.