Ruské rakety ohrožují Polsko. Budeme bránit každý cm NATO, slibují Američané

Ruské rakety. Většina z nich míří na Ukrajinu, několik z nich se ale objevilo i ve vzdušném prostoru okolních zemí včetně Polska. Naposledy se o víkendu ocitli v ohrožení obyvatelé polské vesnice Oserdow. Ruská raketa proletěla přímo nad jejich hlavami.

Ruský velvyslanec na předvolání polského ministerstva nereagoval a USA i Polsko se rozhodly přitvrdit. "Pokud by došlo k útoku na spojence v Severoatlantické alianci, budeme bránit každý centimetr NATO," prohlásila mluvčí Pentagonu Sabrina Singhová.

[chooze:article;value:547855]

"Pokud zjistíme, že raketa s největší pravděpodobností zasáhne cíl na polském území, okamžitě bude sestřelena," řekl polský ministr obrany Wladyslav Kosiniak-Kamysz. Polsko zasáhl objekt, který by podle vyšetřovatelů mohl být ruskou raketou, např. v dubnu 2023. Střela dopadla do lesa u polského města Bydhošť. Na základě informací poskytnutých Ukrajinou po ní pátraly polské i americké jednotky.

Polské území a také hranice chrání systém protivzdušné obrany Patriot. Nepřátelská letadla, balistické rakety nebo řízené střely je schopen zničit na vzdálenost přibližně 100 kilometrů. "Všichni si uvědomujeme, že za naší východní hranicí probíhá válka. Tato cvičení mají za cíl odradit agresora a ukázat bojovou připravenost polské armády," pronesl bývalý polský ministr obrany Mariusz Blasczak.

Systém Patriot Polsku po dopadu trosek rakety ukrajinské protiletecké obrany, v jejímž důsledku zemřeli dva Poláci, půjčilo Německo.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.