Ruské rakety zasáhly restauraci plnou lidí. Čtyři mrtví a desítky zraněných

K raketovému útoku došlo v 19:32, uvedl ve státní televizi gubernátor Doněcké oblasti Pavlo Kyrylenko. Podle kramatorské městské vojenské správy byl ve městě od 18:00 hodin vyhlášen letecký poplach.

Kyrylenko dodal, že mezi mrtvými jsou tři cizinci. Zranění utrpělo i osmiměsíční dítě. "Jde o další cílený útok na civilisty, další válečný zločin spáchaný Rusy na naši zemi," upozornil gubernátor.

[chooze:article;value:510878]

Stanici BBC jeden ze svědků potvrdil, že na místě viděl několik mrtvých. "Lidé křičeli, plakali, obrovský chaos," řekl. "Pod troskami jsou stále lidé, protože je to velká restaurace," dodal. Státní služba pro mimořádné události uvedla, že záchranné operace probíhaly ještě ve 22:00 hodin. Město Kramatorsk slouží jako regionální hlavní město poté, co byl Doněck v roce 2014 obsazen Ruskem. Sídlí v něm regionální vláda.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém nočním projevu označil raketový útok za "projev teroru". "Každý takový projev teroru nám a celému světu znovu a znovu dokazuje, že Rusko si za vše, co udělalo, zaslouží jediné – porážku a tribunál, spravedlivé a zákonné soudy proti všem ruským vrahům a teroristům".

Ruské jednotky ve středu ostřelovaly raketami také město Kremenčuk v Poltavské oblasti. Podle tamního gubernátora Dmytra Lunina použily raketu Kh-22 nesoucí přes 900 kilogramů výbušniny. Stejný typ rakety použili Rusové přesně před rokem k útoku na tamní nákupní středisko, při kterém zahynulo 21 lidí a 77 dalších bylo zraněno.

 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.