Ruské síly obkličují Bachmut. Strategicky už ale nemá význam, tvrdí odborník

Ruské síly zahájily během posledních 24 hodin útoky na devět ukrajinských oblastí. Zuřivé boje probíhají o města Avdijivka, Marjinka a Bachmut. Právě o ten usilují ruští okupanti už více než měsíc.

"Z počátku se jednalo o strategické místo právě vzhledem k tomu, že tam probíhají jednotlivé páteřní komunikace. To znamená, že prostřednictvím tohoto místa lze postupovat dále na severozápad i jihozápad," vysvětlil na dotaz redakce TN.cz odborník na mezinárodní bezpečnost Josef Kraus.

Za dobu války ale město ztratilo na svém prvotním významu. Důvod je podle odborníka zřejmý. Město je téměř srovnáno se zemí, a nemá tak stejnou hodnotu jako před válkou.

[chooze:article;value:496883]

​Za dobu bojů ale město získalo podle Krause hodnotu spíše symbolickou. "A to z toho důvodu, že Rusové investovali už extrémní množství energie, prostředků a také samozřejmě lidských životů do dobytí toho místa. A stále se jim to nedaří. Už jen z té psychologické podstaty je pro ně nesmírně důležité to město dobýt," vysvětluje Kraus.

Ukrajina si je toho podle odborníka navíc dobře vědoma. "Z toho důvodu se snaží co nejvíc vázat ruské síly zde, aby jakýkoliv jiný útok kdekoliv jinde na té části fronty mohl být úspěšnější. Ruské síly budou chybět tam, kde by měly být v roli obránců. A tam potom vycítí Ukrajinci šanci na nějaký průlom," tvrdí.

[chooze:article;value:496890]

​K významnému zlomu ale v následujících týdnech podle Krause nedojde. Válka podle něj stagnuje kvůli počasí, protože se tamní půda ze zmrzlé proměnila v bahnitou.

"To znamená, že lze využít pouze třeba pěchotu. A jakékoliv mechanizované síly je možné využívat jen velmi obtížně. Obrněné transportéry, tanky a jakoukoliv těžkou techniku téměř nelze využívat, protože infrastruktura to neumožňuje a mimo infrastrukturu je jen bláto," dodává odborník.

"Až bahno vyschne a stane se z toho tvrdší zem, která umožní využívání těžké obrněné techniky, v tu chvíli ji obě strany začnou ve velké míře využívat, což bude znamenat manévrovací válku, která může vést i k proražení fronty jedním nebo druhým směrem," uzavřel.

Vladimir Putin minulý týden oznámil, že v Bělorusku rozmístí jadrné zbraně:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.