Ruské tanky připomínají muzejní expozici, jejich taktika je ale pro Ukrajince hrozbou

"Využití obrněnců Ruskem se v průběhu konfliktu znatelně vylepšilo. Původní koncept batalionových taktických uskupení zahrnuje postup obrněných jednotek do hloubky nepřátelských pozic. Po masivních ztrátách ale Rusové přešli na využití obrněných jednotek jen v případech, kdy mají vyšší šanci na úspěch," uvedl RUSI ve své zprávě.

Podle RUSI nyní obrněné jednotky operují třemi způsoby. V tom prvním nahrazují dělostřelecké jednotky pro nepřímou palbu, tedy když nemají přímý výhled na nepřítele. To se týká především oblastí mimo hlavní boje, kde není potřebné pokrytí protileteckou obranou. Tanky sice nejsou tak efektivní jako dělostřelectvo, nicméně jsou schopné zaujmout pozice blíže k nepříteli, odkud by nemohlo pálit dělostřelectvo, protože jsou lépe chráněné svým pancířem.

V druhém případě jsou tanky používány pro velmi přesnou přímou palebnou podporu na vzdálenost zhruba dvou kilometrů, kdy jsou díky svým zaměřovacím schopnostem efektivnější při vyhledávání pozic nepřítele a jeho ostřelování.

"Přestože informace o nasazení zastaralých tanků T-62 a T-55 vyvolaly vlny posměchu, jsou často používány jako palebná podpora pro bojová vozidla pěchoty (BVP). Znamená to vylepšení v oblasti dostřelu, síly zbraní a také ochrany, a představují tak vážnou hrozbu," popsal RUSI.

[chooze:article;value:495908]

Třetí způsob využití je taktika "udeř a zmiz". Kvůli vytrvalému ruskému tlaku na ukrajinské pozice jsou nutné časté výměny ukrajinských vojáků na frontě. Toho využívají ruské tanky, hlavně novější T-80, pro nájezdy, a to převážně v noci. Obyčejně to vypadá tak, že tanky vjedou do sektoru, kde se střídají ukrajinští vojáci na pozicích, a střílí, dokud to jde, a poté rychle zmizí.

Jak poznamenal bezpečnostní analytik z Masarykovy univerzity Jakub Drmola, na toto využití starších tanků se Rusové začali adaptovat od loňského léta. Podobné využití tanků podle něj není optimální a jedná se spíše o z nouze ctnost, Rusům ale pomáhá v některých oblastech. "Těch zastaralých tanků a munice do nich mají Rusové poměrně hodně, zato dělostřelectvo na frontě trpí nedostatkem munice a vysokým opotřebením. Tanky v této roli tak mohou pomoci ruským dělostřelcům udržovat vysokou palebnou sílu, ale je to spíše taková berlička," okomentoval pro TN.cz.

Rusové rovněž zapracovali na lepší ochraně svých tanků, a to především proti tepelně naváděným střelám. Starší tanky ruská armáda nasazuje do bojů ve městech, kde lepší technické vybavení modernějších strojů nepředstavuje zásadní výhodu, jelikož mnohé přestřelky se odehrávají na vzdálenost 50 metrů a menší.

Reaktivní pancíř ruských tanků se ukazuje také jako velmi efektivní, mnohé stroje zůstávají mobilní a bojeschopné i po několika zásazích. Ukrajinci tak častěji pálí po pásech, aby je alespoň znehybnili, což pak obyčejně vede k tomu, že je jejich posádka opustí.

Velká Británie a Nizozemsko pomohou Ukrajině získat stíhačky F-16. Podívejte se na reportáž TV Nova z minulého týdne:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.