Moderní bydlení

Rusko a KLDR bez války nepřežijí. Mír berou jako existenční hrozbu, říká expert

"Zatím není jasné, jak přesně a v jakém množství se severokorejští vojáci do války zapojují," upozornil Šír. Samotné zapojení může mít různé podoby. V krajním případě by to mohlo znamenat i přímé zapojení Severokorejců do bojů, což by podle Šíra mohl být "gamechanger". Země má totiž velké zásoby lidské síly, severokorejská armáda patří mezi největší na světě.

"Z veřejných zdrojů víme, že Severní Korea disponuje zhruba milionovou armádou. I kdyby pouze jedno procento z toho, jak se vyskytla informace ve veřejných zdrojích, umělo rusky a mohlo být využito na straně Ruska proti Ukrajině, tak už tím se dostáváme na nižší desítky tisíc osob, a to už by samozřejmě výrazný posun mohl být," objasnil Šír.

Pokud se již severokorejští nachází na území Ukrajiny, jsou podle Šíra legitimním cílem. Pro svůj pobyt totiž nemají svolení ukrajinské vlády.

[chooze:article;value:578610]

Spolupráce Ruska a KLDR

Severní Korea a Rusko mají stejné cíle. "Mezi ně patří samozřejmě zničení a co největší oslabení toho, co oni považují za západní dominanci. Jedná se v obou případech o mimořádně brutální diktatury, které mají i expanzivní cíle," shrnul Šír. Severní Korea byla také mezi prvními státy, které uznaly ruský zábor ukrajinského území.

Spojení Ruska a Severní Koreje hodnotí Šír jako těsnou vojenskou spolupráci za účelem dobyvačných válek, které vede Rusko a které by ráda vedla i Severní Korea.

"Je to dáno tím, že tyto státy a režimy, které tam vládnou, dokáží fungovat a dokáží přežít pouze za situace, kdy se válčí, a v prostředích, kde se válčí. Protože na mírovou kooperaci nejsou nastaveny a větší otevření těchto států vnějšímu světu by mohlo být vnímáno jako hrozba pro ty tamní nekompatibilní a brutální diktátorské režimy," vyjasnil Šír.

[chooze:article;value:578443]

Mír? S Ruskem se vyjednávat nedá

Šance na jednání o míru Šír moc nevidí. Rusko považuje ze genocidního agresora a s takovými se podle něj vyjednávat nedá.

"Buď to Ukrajina vydrží, obstojí a podaří se jí tu ruskou agresi zastavit a vytlačit, anebo Ukrajina nebude existovat, kompromisní řešení podle mého názoru a podle mého bytostného přesvědčení nepřipadá do úvahy. Jednalo by se v lepším případě o zmrazení konfliktu, o získání nějakého času, samozřejmě v první řadě pro ruské dozbrojení, ale toto není totéž, co komplexní, dlouhodobý, stabilní, trvalý a samozřejmě spravedlivý mír," uzavřel. Na celý rozhovor se můžete podívat pod titulkem článku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.