Rusko čeká nejisté období, Putin projevil slabost, tvrdí po konci povstání odborníci

I po uzavření last-minute dohody, která zastavila sobotní Prigožinův pochod na Moskvu a zaručuje vůdci wagnerovců i jeho vojákům beztrestnost, zůstávají v Rusku zřetelné připomínky toho, co bylo možná největší ruskou státní krizí od 90. let.

I když se většina silnic do Moskvy otevřela, dálnice M4, po které se wagnerovci k metropoli blížili, zůstala podle agentury TASS v Moskevské a Tulské oblasti uzavřena i v neděli. Stejně tak den volna, který byl z důvodu možného souboje o Moskvu v metropoli na pondělí vyhlášen, zůstává v platnosti. Sami wagnerovci se pak z dobytých území stahovali pouze pozvolna. Například z Voroněže až kolem poledne středoevropského času.

[chooze:article;value:510610]

Podle Institutu pro studium války pak dohoda, kterou s Prigožinem v sobotu večer dojednal běloruský prezident Alexandr Lukašenko, neznamená pro ruskou vládu čas stability, ale jen krátkou chvíli oddechu. Za povstáním jsou totiž mnohem hlubší problémy.

"Prigožinova rebelie vyjevila ohromné slabiny Kremlu i ministerstva obrany a demonstrovala neschopnost Putinových sil včas se vypořádat s vnitřní hrozbou," soudí odborníci.

Špatné světlo celá anabáze navíc nevrhá jen na jednotky ruské armády v zázemí, ale i na zpravodajské služby, které Prigožinovy plány neprohlédly. Jejich pochybení ještě zvýrazňuje to, že podle New York Times o přípravě povstání měly vědět i Spojené státy.

[chooze:article;value:510639]

Závěry svých zahraničních kolegů potvrzuje také bezpečnostní expert a bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý. "Velkou roli tam hrál moment překvapení. Rusové na to vůbec nebyli připravení," řekl pro TN.cz.

Hlavní Prigožinovou výhodou tak podle něj byla rychlost. "Wagnerovci pronikli poměrně daleko, ale s postupem času by se shromažďujícím se ruským silám bránili asi jen těžko. Na Moskvu se jich vydala jen část," dodal.

Celá akce tak byla podle Šedivého hlavně kolosálním Prigožinovým blafem, kterým donutil moskevskou vládu k ústupkům. Přesto ale úplně úspěšný nebyl. "Podle mě doufal, že se k němu připojí široké vrstvy i některé elity, což se ale nestalo," doplnil bývalý šéf české armády.

[chooze:article;value:510637]

"Sobotní události ukázaly, že Rusko není stabilní zemí. I když je situace nyní relativně klidná a nedošlo ke skutečné občanské válce, je vidět, že Rusko na tom není politicky ani bezpečnostně dobře, jak se snaží tvrdit jeho propaganda," soudí pak rusista Jiří Just. "Už jen to, že Putina musel zachraňovat Lukašenko, je pro ruského prezidenta ostuda," řekl dále pro TN.cz.

To vše může podkopat důvěru veřejnosti ve schopnosti Putina vést dále Rusko. Například někteří obyvatelé Rostova akci wagnerovců očividně podporovali. "Kdyby byly v Rusku svobodné prezidentské volby, měl by Prigožin šanci," reagoval na záběry odjezdu wagnerovců například rodák z města na Donu Alexandr Mitrofanov.

Nejistá je situace i pro Prigožna a wagnerovce. I když Kreml oznámil, že některé z žoldáků přijme do svých řad armáda, těch, kteří se aktivně zapojili do povstání, se to podle Šedivého týkat nebude. Wagnerova skupina ale prakticky jistě končí. Bojovníci se tak budou muset zaměstnat jinak.

Prigožina pak má čekat vyhnanství v Bělorusku. I to ale může být nejisté. "I když zůstane ve vyhnanství v Bělorusku, neznamená to, že jej tam po čase nemůžou zatknout a předat zpátky do Ruska. Konec jeho sporu s Putinem to nejspíš neznamená," myslí si Just.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.