Rusko chystá nový úder, tvrdí Reznikov. Zaútočit má na výročí invaze

Podle čelných představitelů Ukrajiny hrozí, že se Rusové pokusí o nový masivní útok. Na hranicích mezi oběma zeměmi už totiž Rusko postupně shromažďuje nově nasazené vojáky a vybavení.

Dnem nové ofenzivy může podle ukrajinského ministra obrany Oleksije Reznikova být 24. únor. Právě v tento den Rusko před rokem poprvé překročilo hranice Ukrajiny a zahájilo dlouhou a krvavou invazi. Reznikov to řekl v rozhovoru pro francouzskou televizi BFMTV.

[chooze:article;value:487542]

Rusko má navíc mít mnohem víc prostředků, než dosud tvrdilo. "Našeho nepřítele nepodceňujeme. Oficiálně zmobilizoval 300 tisíc mužů, ale když vidíme jednotky u našich hranic, odhadujeme, že skutečné číslo je mnohem vyšší," prohlásil Reznikov. Podle něj se může jednat až o půl milionu mobilizovaných mužů.

Kreml má podle Reznikova zaútočit na dvou místech zároveň. "Může to být na Donbase a může to být na jihu. Proto potřebujeme zbraně, protože ve válce je iniciativa všechno," tvrdil Reznikov.

Ruská raketa v noci na čtvrtek zasáhla obytnou budovu ve městě Kramatorsk na východě Ukrajiny. Během útoku zemřeli minimálně tři lidé a další dvě desítky obyvatel byly zraněny. Výbuch poničil i několik okolních budov.

"Během uplynulého dne provedl nepřítel šest raketových úderů, z nichž čtyři zasáhly civilní infrastrukturu ve Slovjansku, Kramatorsku a Družkivce. Provedl i čtyři letecké údery. Během nich umírali civilisté. Hrozba ruských útoků nadále platí po celé Ukrajině," sdělil mluvčí generálního štábu ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Štupun.

[chooze:article;value:486576]

Krátce po nové sérii útoků ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nepřímo vyzval Západ k dalším dodávkám vojenské techniky. "Jediný způsob, jak zastavit ruský terorismus, je porazit ho. Pomocí tanků, stíhaček nebo raket dlouhého doletu," je přesvědčený Zelenskyj.

O spolupráci Ukrajiny a Evropské unie (EU) budou lídři jednat na pátečním summitu, který se uskuteční přímo v Kyjevě. Podle předsedy Evropské rady Charlese Michela by se měla Ukrajina stát členskou zemí co nejrychleji. Předtím ale bude muset splnit řadu kritérií.

Na Ukrajinu míří obrněné sanitky. Mají za úkol dostat zraněné z fronty:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.