Rusko je už od května na pokraji sil. Dokazuje to několik signálů, tvrdí experti

Už tři měsíce po invazi na Ukrajinu začala ruská armáda trpět značným nedostatkem bojeschopných sil. Podle amerického Institutu pro studium války totiž už v květnu několik ukazatelů naznačovalo, že ztráty jsou pro ruskou armádu neúnosné.

To ostatně měla dokázat i změna chování ruské armády. Ta prakticky od května nebyla podle slov expertů schopna provádět ofenzivní akce a byla nucena se stáhnout z některých území. Odborníci ale zaznamenali změny i v chování Vladimira Putina.

Ruský prezident údajně odmítl rady ministerstva obrany, aby bezprostředně vyhlásil částečnou mobilizaci a zároveň zlepšil mobilizační povolávací systém pro další plánované odvody. Návrh, který mu poradci měli předložit už v květnu, ale podle expertů nechtěl původně přijmout zejména kvůli neoblíbenosti tohoto kroku.

[chooze:article;value:492160]

​To, že Rusku začaly docházet síly záhy po začátku invaze, signalizovalo podle expertů i odstranění horní věkové hranice pro vojenskou službu. Podle deníku The Moscow Times přijali ruští zákonodárci změnu zákona už 22. května.  

K podobnému kroku se podle agentury Reuters Rusko uchýlí pravděpodobně i letos na jaře. Údajně plánuje zvýšit horní věkovou hranici pro občany, kteří mohou být povoláni do armády, a to z 27 na 30 let. Počet ruských vojáků by se tak podle expertů mohl zvýšit až o 30 procent.

Další země se obává ruské agrese. Putin zpochybnil celistvost Moldavska:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.