Moderní bydlení

Rusko má budovat tajnou továrnu v Číně. Vyrábět se tam mají vojenské drony

Moskva pracuje na tajném projektu továrny na bojové drony v Číně. Jeho přípravu má mít na starosti ruská firma IEMZ Kupol, která má mít v asijské zemi podporu tamní vlády. Vyplývá to z prohlášení Bílého domu, na něž se odvolává list Kyiv Independent.

Informaci přináší paradoxně den poté, co český prezident Petr Pavel v OSN naopak apeloval na Čínu, aby svůj vliv a těsné vazby na Rusko využila k nátlaku, aby Moskva ukončila válku na Ukrajině.

[chooze:article;value:574739]

​"Čína by se měla chovat podle role, o kterou usiluje. Být důležitým světovým hráčem přináší nejen výhody, ale i velkou odpovědnost za světový mír a bezpečnost," upozornil český prezident v úterý během jednání Rady bezpečnosti OSN v New Yorku.

Realita je však jiná. Kromě zmíněné průmyslové spolupráce, díky níž Moskva mimo jiné získává takzvaný materiál dvojího užití, jež může, ale nemusí sloužit k vojenským účelům, Čína společně s Ruskem například pravidelně pořádá armádní cvičení. To největší za posledních 30 let proběhlo, jak připomíná CNN, letos v září.

A podle ruského diktátora Vladimira Putina se ho účastnilo 90 tisíc vojáků či více než 500 lodí a letadel. "Posilování spolupráce s našimi spřátelenými zeměmi je v době rostoucího geopolitického napětí po celém světě obzvláště důležité," prohlásil při zahájení manévrů Putin.

Čína bude mít poslední slovo. Pro Západ to může znamenat katastrofu (15/8/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.