Rusko má seznam 47 zemí, které považuje za hrozbu. Česko mezi nimi vyčnívá

Ruská státní agentura TASS informovala, že na nejnovějším seznamu Ruské federace je 47 zemí, které "provádějí politiku vnucující destruktivní neoliberální ideologické postoje, jež jsou v rozporu s tradičními ruskými duchovními a morálními hodnotami".

Na seznamu jsou například Spojené státy, Japonsko i všechny země Evropské unie mimo Slovensko a Maďarsko. Ze zemí NATO chybí pouze Turecko.

Podle zdroje agentury TASS obeznámeného s přípravou dokumentu byl seznam schválen v souladu s prezidentským výnosem o poskytování humanitární podpory cizincům, kteří sdílejí tradiční duchovní a morální hodnoty.

[chooze:article;value:574922]

Ruský prezident Vladimír ​Putin totiž v srpnu podepsal dekret, kterým garantuje poskytnutí humanitární podpory a dočasného pobytu cizincům, kteří ruské  hodnoty sdílejí, a to i v případě, že nemluví rusky. V dekretu se podle Moscow Times uvádí, že o azyl mohou požádat ti, kteří se staví proti "destruktivní neoliberální ideologické agendě". Putin zároveň pověřil vládu, aby sestavila seznam těchto zemí, což se nyní stalo.

Česko je na seznamu také a má na něm speciální místo. Rusko ho totiž považovalo za oficiálního nepřítele už daleko dříve než většinu ostatních zemí. Už v roce 2021 Kreml přišel se seznamem nepřátelských států. Tehdy byl tehdy velmi krátký – obsahoval pouze dvě země, a to právě Českou republiku a Spojené státy. 

Stalo se tak poté, co v dubnu roku 2021 vláda tehdejšího premiéra Andreje Babiše (ANO) oznámila veřejnosti podezření, že výbuch dvou muničních skladů ve Vrběticích má na svědomí právě Rusko. 

Zpráva BIS varuje před Ruskem. Kreml mění taktiku, upozorňují tajné služby. Podívejte se na reportáž TV Nova z poloviny září:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.