Rusko na Ukrajině zintenzivnilo palbu. Raketa zasáhla budovu v Kyjevě

Ukrajině v bojích pomohou západní tanky, o které dlouho žádala. Jejich dodávky ve středu schválila v Německu spolková vláda, která zároveň nebude bránit v dodávkách německých tanků ani ostatním spojencům. Své tanky pošlou i Spojené státy.

"Osobně jsem poděkoval panu kancléři i americkému prezidentovi za jejich ochotu posílit ukrajinskou obranu. Klíčová teď bude rychlost dodávek, rychlost výcviku a množství dodaných tanků. Musíme vytvořit tankovou pěst svobody, která nedovolí znovu povstat tyranii," prohlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ukrajina by nyní podle ministra zahraničí mohla žádat o střely s dlouhým doletem a také o letadla. Podle ukrajinských médií by 11 stíhaček mohlo dodat Slovensko. "Letadla jsou v současné době na jedné ze slovenských základen a v tuto chvíli jsme připraveni jednat o jejich přesunu na Ukrajinu. Čekáme na rozhodnutí slovenské vlády," prozradil slovenský ministr obrany Jaroslav Naď.

[chooze:article;value:486394]

​Ukrajina od rána čelí další vlně útoků ruských dronů a raket. Ty dopadají převážně na civilní infrastrukturu v několika městech po celé zemi. "Nepřítel ze vzduchu zaútočil na infrastrukturu v Dnipru a Záporoží. Zasažen byl také Cherson. Ukrajinské obranné síly v noci zničily všech 24 sebevražedných dronů. Stále ale hrozí nebezpečí dalších raketových útoků po celé zemi," informoval mluvčí ukrajinského generálního štábu Oleksandr Štupun.

Podle ukrajinských úřadů zemřelo v hlavním městě po útocích minimálně 11 lidí. Podle gubernátora Černihivu čelí Ukrajina také hackerským útokům.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.