Rusko nasadí atomové zbraně. Při cvičení otestuje jejich možné použití

Ruské ministerstvo obrany o vojenském cvičení, které nařídil ruský prezident Vladimir Putin, informovalo v pondělí ráno prostřednictvím sítě Telegram.

"Na pokyn vrchního velitele ozbrojených sil Ruské federace zahájil generální štáb v zájmu zvýšení připravenosti použití taktických jaderných zbraní k plnění bojových úkolů přípravu na cvičení," stojí v příspěvku.

Do cvičení se mají zapojit i námořní síly a také letectvo. "Cvičení se má v nejbližší době uskutečnit s raketovými formacemi v Jižním vojenském okruhu za účasti letectva a sil námořnictva," uvedlo ministerstvo.

Cvičení bude podle informací ministerstva také zahrnovat "soubor opatření k procvičení přípravy a použití taktických jaderných zbraní". Jak připomíná agentura Reuters, Rusko má největší arzenál jaderných zbraní na světě.

[chooze:article;value:553950]

Podle ministerstva má plánované cvičení za cíl posílit celistvost a suverenitu Ruska. A to "v reakci na provokativní prohlášení a hrozby některých západních představitelů vůči Ruské federaci".

Podle vojenského analytika Lukáše Visingra však zatím není důvod k obavám. Tato cvičení jsou totiž podle něj v Rusku běžná. "To není od Rusů nic nového, tohle cvičí běžně. Zatím bych z toho nevyvozoval nic znepokojivého," řekl pro TN.cz.

S ním souhlasí i bezpečnostní expert Milan Mikulecký, podle kterého se Rusko snaží okolní svět zastrašit. "Je to klasický ruský operační postup. Rusko neustále naznačuje, že je ochotné použít jaderné zbraně. Není to skutečně nic jiného než nátlak na nás, abychom přestali podporovat Ukrajinu a nechali Rusko, aby ji mohlo okupovat celou," vysvětlil.

Tento typ cvičení je navíc podle něj napříč světovými armádami naprosto běžný. "Taková cvičení dělají všechny armády světa, dělá je americká armáda, čínská armáda, akorát kolem toho nedělají ten mediální humbuk jako Rusové," uzavřel.

Mikulecký: Izrael přistupuje k zahájení operací v Rafáhu. Chce osvobodit rukojmí a zlikvidovat Hamás:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.