Rusko nepatří do OSN, tvrdí Ukrajina. Chce jeho úplné vyloučení

Ukrajinské ministerstvo zahraničí v pondělí vydalo prohlášení, v němž otevřeně vyzvalo OSN, aby zbavila Rusko trvalého křesla v Radě bezpečnosti. Zároveň také požadovalo, aby OSN zašla ještě dál a Ruskou federaci ze své organizace úplně vyloučila. Její členství totiž nemá být vůbec legitimní.

Podle Ukrajiny celá záležitost tkví už ve vzniku samostatného Ruska po rozpadu SSSR v roce 1991. Všechny členské státy si totiž podaly samostatnou přihlášku do OSN. Všechny kromě Ruska, které mělo zabrat staré křeslo Sovětského svazu bez ohledu na to, že to je proti pravidlům organizace.

Rusko mělo svou pozici získat na základě dopisu tehdejšího prezidenta Borise Jelcina tajemníkovi OSN. Mělo tak ignorovat standardní postup při rozpadu státu, z něhož vzniklo vícero nových. Za příklad správného postupu dala Ukrajina Česko a Slovensko, které po rozpadu Československa získaly členství v OSN legitimním způsobem.

[chooze:article;value:481252]

Na základě tohoto obvinění ukrajinské ministerstvo zahraničí argumentuje, že Rusko v Radě bezpečnosti OSN nelegálně okupuje křeslo, které náleží již neexistujícímu Sovětskému svazu. Kromě Ruska mají trvalé křeslo v Radě bezpečnosti také USA, Velká Británie, Francie a Čína.

Ukrajina má ještě jeden argument, který vytáhla proti ruskému členství. Rusko totiž nemá naplňovat princip mírumilovného státu, které podle Zakládající listiny mají nárok na členství v OSN. Za příklad dává nejen současnou invazi na Ukrajinu, ale i minulé konflikty, například války v Čečensku, Gruzii, Moldavsku a Sýrii. Obvinila také Rusko z destabilizace politických režimů v Evropě a Africe.

Jako poslední argument Ukrajina vznesla fakt, že Rusko v Radě bezpečnosti využilo své právo veta 31krát, skoro dvakrát více než kterýkoliv jiný člen rady. Podle Ukrajiny to dokazuje, že Rusko systematicky blokuje řešení bezpečnostních krizí ve světě. Zejména pak těch, které způsobuje ono samo.

[chooze:article;value:462036]

Příkladem záležitostí, které Rusko v minulosti blokovalo, je například utvoření tribunálu ohledně sestřelení malajského letadla nad východní Ukrajinou, uznání masakru ve Srebenici jako genocidy, posílení sankcí vůči Severní Koreji nebo celkem 16 rozhodnutí ohledně války v Sýrii.

Ukrajinci tvrdí, že vyloučení Ruska z Rady bezpečnosti i z OSN celkově je správným krokem. "Věříme, že Rusko by mělo sledovat stejnou právní cestu ke členství v OSN, jako všechny ostatní státy. A zrovna tak může být udělení členství v OSN posuzováno pouze tehdy, pokud Ruská federace splní kritéria nutná pro přijetí," uvedlo ukrajinské ministerstvo zahraničí.

Rusko bylo letos kvůli invazi na Ukrajinu zbaveno členství v Radě pro lidská práva OSN. Na jeho místo v radě usedla Česká republika. Od 1. ledna bude této radě předsedat Čech Václav Bálek.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.