Rusko obvinilo českého občana ze sabotáže na Krymu. Měl nastražit bombu

Proti síti údajných agentů ukrajinské tajné služby SBU na Krymu zasahují ruské úřady. Několik desítek lidí ruských státních médií skončilo ve vazbě. Mezi nimi je údajně i občan České republiky. Muž podle informací prokuratury žil v Simferopolu ve vnitrozemí poloostrova, které od roku 2014 okupuje Rusko.

Takzvaný vyšetřovací výbor ruské samosprávy ho obvinil z pokusu o vraždu. "Odpoledne 23. září nedaleko činžovního domu na severním Krymu aktivoval agent SBU výbušné zařízení, které umístil pod automobil Chevrolet Aveo," informuje agentura TASS. Podle zpráv obžaloby se mu pak ale bombu nepodařilo odpálit. 

[chooze:article;value:523491]

​Podle agentury TASS už soudy na Krymu za sabotáž nebo pokusy o atentát odsoudily už deset lidí, které viní z napojení na Kyjev. Z pokusu o vraždu v pondělí ruští vyšetřovatelé obvinili ještě dalších šest lidí. Rozsáhlou síť "ukrajinských agentů" podle Moskvy odhalila ruská tajná služba FSB, informuje web First Post. Síť lidí podle prokuratury měla připravovat i útoky na železnici a kritickou energetickou infrastrukturu. 

"Celkem bylo podle FSB zmařeno 14 sabotáží a pokusů o teroristický útok. Za přípravu útoků už byly odsouzeny desítky lidí," dodává agentura s tím, že agenti vše plánovali od letošního června do září. Cílit dříve měli i na Ruskem dosazené představitele Krymu, jako šéfa samosprávy Sergeje Aksjonova, předsedu krymského parlamentu Vladimira Konstantinova, proruského bloggera Alexandra Talipova, nebo starostku města Jalta Janinu Pavlenko. 

Ukrajinci zasáhli na Krymu klíčový ropný terminál. Zásobuje palivem ruskou armádu (12/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.