Rusko oznámilo úspěšný odpal mezikontinentální střely z jaderné ponorky

Nová ruská strategická jaderná ponorka Car Alexandr III. úspěšně otestovala mezikontinentální balistickou raketu Bulava, uvedlo podle agentury Reuters ruské ministerstvo obrany.

Střela unese až šest jaderných hlavic a byla odpálena z podvodní pozice v Bílém moři u severního pobřeží Ruska. Zasáhla cíl vzdálený tisíce kilometrů na poloostrově Kamčatka na ruském Dálném východě. Z prohlášení ministerstva nebylo jasné, kdy se test uskutečnil, uvedla agentura AP.

Odpálení zkušební střely bylo poslední zkouškou před tím, než bude ponorka zařazena do námořního vojska.

[chooze:article;value:526971]

​Car Alexandr III. je sedmou z ruských jaderných ponorek třídy 955 Borej. V NATO jsou známé jako ponorky třídy Dolgoruky podle názvu první jaderné ponorky nové generace, kterou Rusko spustilo na vodu od dob studené války.

Ponorka třídy Borej je vyzbrojena 16 raketami Bulava. Dvanáctimetrová střela má dolet přibližně 8 000 km. Rusko plánuje postavit dalších 10 až 12 ponorek této třídy, tři už jsou ve výrobě.

Test se uskutečnil v době, kdy jsou vztahy mezi Moskvou a Západem napjaté kvůli válce na Ukrajině. Jak připomněla AP, ruský prezident Vladimir Putin podepsal minulý týden zákon, kterým Rusko odstupuje od globálního zákazu jaderných zkoušek.

Jižní Korea začala trénovat své námořnictvo. Kim Čong-un mluvil o jaderné válce (8/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.