Rusko po měsíci zareagovalo na nové sankce EU. Lavrov oznámil odvetu

Rusko se ohradilo proti nejnovějšímu balíčku sankcí, který Evropská unie přijala před měsícem. Tamní ministerstvo zahraničí na telegramu v úterý zveřejnilo vyjádření ministra Sergeje Lavrova.

"Považujeme takové jednání EU za nelegitimní a narušující mezinárodněprávní výsady Rady bezpečnosti OSN," prohlásil šéf ruské diplomacie a oznámil odvetná opatření. "V reakci na nepřátelské kroky byl rozšířen seznam zástupců evropských institucí a členských států EU, kterým je zakázán vstup na území našeho státu," objasnil Lavrov.

[chooze:article;value:478828]

​Jedná se o vedoucí představitele bezpečnostních agentur EU, kteří se podílejí na výcviku ukrajinské armády. Dále pak vedoucí představitele vládních a obchodních struktur, které vyrábějí a dodávají zbraně Kyjevu.

"Dále jsou to občané států EU, kteří byli shledáni vinnými ze systematické veřejné protiruské rétoriky. Omezení byla rozšířena i na jednotlivé poslance Evropského parlamentu," uvedl Lavrov.

[chooze:article;value:484849]

​Opatření přichází s výrazným zpožděním. Devátý balíček sankcí Evropská unie přijala už 16. prosince. Jeho součástí jsou zejména kontroly a omezení vývozu zboží a technologií dvojího užití, zmrazení majetku dvou ruských bank, pozastavení vysílacích licencí pro čtyři další ruské televize či zákaz nových investic do ruského odvětví těžby.

"Cílem nových opatření je zvýšit tlak na Rusko a jeho vládu. Mají tvrdě zasáhnout jeho schopnost pokračovat v agresi. Tváří v tvář útočné válce Ruska stojí EU pevně za Ukrajinou a jejím lidem a rozhodně podporuje nezávislost, svrchovanost a územní celistvost Ukrajiny v rámci jejích mezinárodně uznaných hranic," stojí v tiskovém prohlášení Rady Evropské unie.

Ruská ekonomika se kvůli sankcím propadá do hluboké krize:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.