Rusko podniklo zatím nejhorší útok. Na Ukrajině jsou stovky mrtvých

Desítky raket, stovky mrtvých vojáků, desítky mrtvých civilistů včetně dětí, zima, hlad, tma a nedůstojné podmínky pro život. Tak vypadá každodenní realita Ukrajinců. Jde přitom jen o malý výčet toho, čím si tamní obyvatelé musí procházet každý den.

Tuhá zima posunula válku na novou úroveň boje o přežití. Teploty v noci klesají na mínus osm stupňů. "Máme na sobě bundy, boty a čepice. Jsme bez elektřiny. Je nám zima," popsala šílené podmínky tamní obyvatelka Tetiana Balakireva.

[chooze:article;value:479848]

Podle ukrajinských úřadů se Rusové odhodlali k doposud největšímu raketovému útoku. Na Kyjev zamířilo 40 raket, z nichž 37 zneškodnila ukrajinská protivzdušná obrana. I přesto jsou následky zejména na infrastruktuře katastrofální.

Ruské síly pravděpodobně zintenzivňují údery na Kyjev, aby podkopaly odhodlání Ukrajinců. Druhé nejhůře zasažené město je Kryvyj Rih. Jedná se o důležité průmyslové středisko na jihu Ukrajiny, ve kterém žije přes šest set tisíc obyvatel. 

"Bylo zraněno 13 osob, včetně čtyř dětí, a to tříletého chlapce a dívky a sedmiletého chlapce a dívky. Tři ze zraněných, jsou ve vážném stavu," sdělil starosta města Kryvyj Rih Oleksandr Vilkul.

[chooze:article;value:479308]

"Moje sestra je pryč. Proč se to stalo? Co si bez ní počnu? Právě jsem pohřbila syna," truchlí Svytlana Andrejčukovvá, která při útoku přišla o sestru. "Prosím, přestaň plakat, babičko. To je dobrý," utěšuje ženu její vnuk. "Je to hrůza. Zabili miminko. Vše se stalo tak rychle," popisuje hrůzy další z místních Oleksandr Isajev.

Nejbrutálnější boje jsou ve městě Bachmut na východě Ukrajiny. Bachmut je významnou dopravní křižovatkou, která hraje klíčovou roli v zásobování do Ruskem okupovaných oblastí. Podle prezidenta Zelenského a Mezinárodního institutu pro studium války ve Washingtonu je to nyní nejnebezpečnější místo na planetě.

Boje velmi ovlivňují i sousední Moldavsko. Tomu kvůli ruským útokům vypadává masivně elektřina. Jako odvetu se rozhodlo vypnout vysílání ruských či proruských televizí.

Ukrajina čelila dalším ruským útokům. Podívejte se na video:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.