Rusko posiluje spojenectví s Čínou. Uzavřely klíčovou dohodu

Zákonodárné sbory Ruska a Číny budou úzce spolupracovat. Pondělní dohoda mezi Matvijenkovou a Čaem je součástí plánu sbližování obou zemí, na kterém se na březnové schůzce shodli prezidenti Vladimir Putin a Si Ťin-pching.

Informovala o tom stanice CGTN. "Čína a Rusko se navzájem považují za prioritní partnery. Naše vztahy obstály ve zkoušce mezinárodních změn a udržují si správný směr," prohlásil Čao. 

[chooze:article;value:512583]

Matvijenkovou přijala i hlava státu. Podle Siho je nezbytné vztahy mezi Pekingem a Moskvou nadále upevňovat.

"Čína bude pokračovat ve spolupráci s Ruskem na rozvoji komplexního strategického partnerství pro koordinaci pro novou éru, zahrnujícího vzájemnou pomoc, hloubkovou integraci nebo inovace," řekl čínský prezident. 

[chooze:article;value:511192]

Podle ruské delegace je úroveň vztahů na historickém maximu, píše agentura TASS. "Vstupujeme do nové etapy. Naše spolupráce je důležitým faktorem rozvoje obou zemí, zajišťujícím bezpečnost, posílení mezinárodní pozice a záruku zachování míru a stability na celé naší planetě," uvedl zástupce Matvijenkové Konstantin Kosačev.

Rusko vsadilo na Čínu všechny karty po rozpoutání války proti Ukrajině v únoru 2022. Západ s Moskvou zpřetrhal vazby a uvalil na ni nespočet ekonomických i jiných sankcí. Peking se ale v konfliktu otevřeně nestaví ani na jednu stranu, zároveň ho ani neodsoudil.

Teče Putinovi do bot? Mezi lidmi působil dosti nervózně (6/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.