Rusko poslalo Západu drsný vzkaz. Už brzy může být všechno jinak

Místopředseda ruské Rady bezpečnosti Dmitrij Medveděv zuří kvůli plánované bezpečnostní konferenci, která se má uskutečnit v červnu ve Švýcarsku. Ze všech sil se od ní snaží odradit země, které účast zvažují. Vyhrožuje, že by svou účastí mohly všechno změnit a ovlivnit jejich vztah s Ruskem.

"Některé neutrální země jsou z různých důvodů nuceny reagovat na taková pozvání, aby si nepokazily vztahy s hlavními hráči, ale musí také pochopit, že účast na tak odporné akci, ať už chtějí, nebo ne, znamená opustit stejnou pozici a přejít na stranu banderovského politického režimu," citovala ho agentura TASS. Zdůraznil, že účast zemí na červnové konferenci ovlivní vztahy s Moskvou. "Budeme si to pamatovat," dodal.

[chooze:article;value:556398]

​Mírová konference je podle portálu Swiss Info naplánována na 15. a 16. června. Iniciovat ji měl sám ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem konference je vytvořit prostor pro dialog na vysoké úrovni o způsobech, jakými dosáhnout komplexního, spravedlivého a trvalého míru na Ukrajině v souladu s mezinárodním právem a Chartou OSN.

Podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova je ale pořádání konference ve Švýcarsku "cestou nikam". Tamní prezident Vladimir Putin už dříve uvedl, že se Rusko konference nezúčastní. Země přitom opakovaně zdůraznila, že Moskva nikdy neodmítla mírová řešení konfliktu s Kyjevem.

Rusko nemá dostatek vojáků na průlom u Charkova, tvrdí velitel NATO v Evropě:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.