Rusko potají zavádí právo šaría. Putin už nechce na nic čekat

Spuštění islámského bankovnictví v Rusku je zatím součástí dvouletého zkušebního programu. Když se osvědčí, země ho do svého finančního systému zařadí natrvalo. Informovala o tom stanice Al Jazeera

Muslimů žije v Rusku přibližně 25 milionů a islámské finanční instituce už tam existují dlouho. Teď ale vůbec poprvé začnou fungovat na oficiální státní úrovni. Zákon podepsal 4. srpna prezident Vladimir Putin.

Islámské bankovnictví stojí na právu šaría, které zakazuje lichvu nebo účtování úroků. Oproti evropskému finančnictví, které pracuje především s dluhy, se to islámské soustředí na vlastnictví a výnosy. Rizika a zisk sdílí banka se svými klienty. "Žádná banka nemůže těžit z finančních problémů a platební neschopnosti klienta, k čemuž často dochází v konvenčním finančnictví," řekla Madina Kalimullinová, výkonná tajemnice Ruské asociace expertů na islámské finance.

[chooze:article;value:519661]

"Islámské bankovnictví je o vztazích založených na partnerství. To se v tom evropském stává jen zřídka," dodala. Muslimové mají navíc přísně zakázáno financovat sektory škodlivé pro společnost, jako je alkoholový a tabákový průmysl nebo hazard, upozornil portál The Kashmiriyat.

Testování proběhne ve čtyřech ruských republikách s většinově muslimským obyvatelstvem, a sice Tatarstánu, Baškortostánu, Čečensku a Dagestánu. Za dva roky by už se to mohlo týkat celého Ruska.

Mír s Ukrajinou není reálný, tvrdí Putin (7/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.