Rusko prohlubuje vztahy s KLDR a Čínou. Ukrajinská protiofenzíva mezitím sílí

Vůdce Severní Koreje Kim Čong-un pozval Rusko a Čínu na vojenskou přehlídku. Před zástupci z Pekingu a Moskvy se pyšnil balistickými raketami i novými útočnými drony. Podle agentury Reuters se tak stalo i navzdory tomu, že KLDR je pod sankcemi OSN a od roku 2006 má zakázáno balistické střely vyvíjet.

Kim společně s ruským ministrem obrany Sergejem Šojguem a zástupcem Číny Li Chung-čungem si během přehlídky povídali a smáli se, píše agentura Reuters. Následně měli společně i poobědvat. Šojgu prý severokorejskému vůdci předal i blahopřání od prezidenta Putina, který mu měl poděkovat za podporu během "zvláštní vojenské operace" na Ukrajině. 

V pátek ale ruské ministerstvo obrany podle agentury TASS oznámilo zničení bezpilotního letounu, který měla v noci vypustit Ukrajina na Moskvu. Ministerstvo obvinilo Kyjev z pokusu o teroristický útok. Čin si údajně nevyžádal žádné oběti. 

[chooze:article;value:515362]

Ukrajina mezitím hlásí úspěchy

Ukrajinská armáda, která před nedávnem zahájila protiofenzívu, hlásí další úspěch. Údajně se jí podařilo dobýt zpět vesnici Staromajorske. Podle BBC se jedná o důležitý milník. Vesnice totiž leží na jednom z hlavních směrů ukrajinské protiofenzívy, a je navíc prvním dosaženým cílem ležícím na ruské obranné linii.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zveřejnil na sociálních sítích video, na kterém ukrajinští vojáci úspěch ohlašují. "Náš jih! Naši chlapci! Sláva Ukrajině!" napsal k příspěvku.

Oblast, kterou se podařilo ukrajinským vojákům osvobodit, je známá kvůli ruským protitankovým jehlanům, takzvaným dračím zubům. Právě tyto protitankové zátarasy mají tvořit hlavní ruskou obrannou protitankovou linii. Z obou stran je chrání mohutný příkop.

[chooze:article;value:514908]

Boje ale stále ještě probíhají například u města Tokmak, které v poslední době zasáhlo hned několik raketových útoků. "Tokmak se v podstatě stal městem frontové linie, protože nepřátelství na frontové linii směrem k Tokmaku každým dnem sílí," řekl CNN ukrajinský starosta nedaleko ležícího Melitopolu Ivan Fedorov. Ruské jednotky si prý ani v okolních vesnicích nevedou příliš dobře.

Podle expertů se zdá, že Ukrajina v oblasti Tokmaku zesiluje protiofenzívu. Na jižní frontu totiž nasazuje další vojáky, což prý signalizuje novou fázi války. Kyjev si je prý dobře vědom toho, kde mají ruské obranné linie slabiny.

 I civilní lodě jsou vojenské cíle, prohlásilo Rusko. V noci ostřelovalo Oděsu (07/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.