Rusko řeklo, jak zareaguje, pokud někdo zatkne Putina

Dmitrij Medveděv je známý svými ostrými výroky týkající se války na Ukrajině. Nedávno například volal po vybombardování Haagu. A ani v novém rozhovoru pro agenturu TASS se rozhodně nedržel zkrátka a nebál se dokonce ani vyhrožovat Západu válkou. K té by podle něj došlo, pokud by se některá země rozhodla řídit mezinárodním zatykačem, který byl vydaný na ruského prezidenta Vladimira Putina.

"Jen si představte - jasně, že taková situace nikdy nenastane, ale přesto - představme si, že k ní došlo. Úřadující hlava jaderné velmoci přijede řekněme do Německa a je zatčena. Co to znamená? Vyhlášení války proti Rusku. V takovém případě se všechny naše zbraně zaměří na Bundestag," varoval exprezident. Právě německý ministr spravedlnosti Marco Buschmann přitom tento týden řekl, že Berlín by rozhodnutí Mezinárodního trestního soudu respektoval a Putina by zatkl. 

Ukrajina je součást Ruska, tvrdí exprezxident

V rozhovoru se Medveděv tvrdě pustil i do Ukrajiny, kterou dokonce označil za součást "Velkého Ruska". Právě tomuto velkému státu se ale podle něj Západ snaží zabránit, protože se ho bojí. Doslova řekl, že západní země chtějí Rusko roztrhat. "Potřebují zemi s obrovským územím a nejsilnějším jaderným štítem, která navíc neposlouchá Američany? Nepotřebují ji vůbec," myslí si Medveděv. Právě proto prý Západu vadí Rusko i Čína.

[chooze:article;value:496017]

​Kvůli tomu se Západ podle Medveděva snaží Rusko rozdělit na malé země, které pak prý chce "denuklearizovat a demilitarizovat a následně jim nabídnout jeho bezpečnostní služby". Medveděv také poukázal na to, že "takové země mají dokonce šanci vstoupit do NATO, zvláště pokud rozdají naše národní zdroje".

Zlepšení vztahů v nedohlednu

Medveděv také promluvil o budoucnosti vztahů mezi Ruskem a Západem. Podle něj se nedá čekat blízké sblížení, z čehož viní současné šéfy západních zemí. "Pokud se bavíme o příštích dvou až třech letech, no, možná s nimi budeme muset komunikovat chtíc nechtíc. Ale moc to nevidím," uvedl.

​Návrat k "normálu" prý exprezident očekává až ve chvíli, kdy většina současných lídrů západních zemí odejde do důchodu. "Vycházím z toho, že se situace vrátí do normálu a že komunikace bude dříve nebo později obnovena. Upřímně ale doufám, že do té doby většina těch lidí odejde do důchodu," řekl Medveděv.

Jihoafrický problém

V ožehavé situaci se kvůli Putinově zatykači brzy ocitne Jihoafrická republika. Právě do této africké země se má podle plánů Putin v srpnu vydat na summit BRICS, kterého se má účastnit jako zástupce Ruska. Dalšími zeměmi přítomnými na summitu bude Brazílie, Indie a Čína, píše BBC.

Jihoafrická republika patří k zemím, které uznávají autoritu Mezinárodního trestního soudu. Země proto má povinnost Putina na svém území zatknout a dopravit do Haagu. Zároveň si je však vědoma diplomatických potíží, které z takového postupu mohou vzejít.

Situaci proto bude Jihoafrická republika řešit se zástupci Ruska. "Jižní Afrika se bude muset podívat na své existující legislativní možnosti. Budeme o tom diskutovat v kabinetu i s našimi kolegy v Rusku," řekl jihoafrický ministr zahraničí Naledi Pandor.

Divné hlazení židle a cukání nohou. Putin se před Si Ťin-pchingem klepal jak ratlík:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.