Rusko sahá už i po zrezivělých tancích. Ze sovětského šrotiště mizí staré stroje

Jedno z největších odkladišť nepotřebného či zastaralého vojenského materiálu v Rusku se nachází u města Vagžanovo nedaleko jezera Bajkal. V řadách a bez přístřeší tam stojí několik tisíc tanků, které se nechávají rezavět. U těchto strojů se už nikdy neočekávalo, že budou někdy k užitku.

To už ale neplatí. Ze základny na ploše zhruba 10 kilometrů čtverečních totiž rychle mizí odložené tanky. Vychází to z pozorování satelitních fotografií, které ještě na začátku invaze ukazovaly 3 840 tanků ze sovětské éry, uvádí portál Moscow Times.

[chooze:article;value:517011]

Za rok jich však zmizelo zhruba 40 procent, tedy 1 570 strojů. Další tanky navíc postrádaly střelecké věže, o kterých se spekuluje, že posloužily jako náhradní díly. Armáda měla takto očesat asi polovinu zbylých tanků.

Celá základna není pod otevřeným nebem. Na Vagžanovu stojí deset hangárů, které podle odhadů v sobě mohou skrývat celkem 400 obrněných vozidel. Většina však zůstává v prostředí, kde na ni může snadno pršet a sněžit, což kondici tanků nijak neprospívá.

Největší množství těchto tanků mělo ze základny zmizet okolo září 2022. Tedy ve stejnou dobu, kdy ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil částečnou mobilizaci, uvedl portál Meduza. Jednat se mělo především o tanky T-62, které tvořily hlavní součást sovětských tankových sil. Používaly se především v 60. a 70. letech, dokud nebyly nahrazeny modernějšími typy tanků.

[chooze:article;value:506085]

I přesto, že tanky byly mnohdy více než 40 let nepoužívané, stále mohou mít pro armádu svá využití. Některé z nich jsou modernizovány a vybaveny novější optikou a následně poslány na frontu. Jiné lze použít na náhradní díly a další slouží jako podpůrné dělostřelectvo.

Rusko mělo na začátku války drtivou tankovou převahu na Ukrajinou, masivní ztráty strojů ale rozdíl vyrovnávají. Podle blogu Oryx, který dokumentuje ztráty vojenské techniky, Rusko prokazatelně přišlo o 2 207 tanků, což jsou asi dvě třetiny moderního a pojízdného ruského tankového arzenálu. Ze ztracených tanků jich bylo 1 415 zničeno a 548 ukořistěno ukrajinskou armádou. Zbytek byl buďto poškozen nebo opuštěn v boji.

Rusko se zmocní Prahy, Berlína i Paříže, řekl ruský propagandista:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.