Rusko se chystá na další válku v Evropě. Už se tím ani netají

Podle Rusů hrozí v Evropě další válka. Ruský propagandistický kanál RT píše, že v Moldavsku hrozí opětovné rozhoření konfliktu se separatistickým Podněstřím, převážně Rusy obydlené a Ruskem podporované samozvané republice ležící na moldavsko-ukrajinských hranicích, která se od Moldavska pokusila odtrhnout na začátku devadesátých let.

O možném rozšíření ukrajinského konfliktu do této země se mluví prakticky už od jeho začátku, a to i kvůli necelým dvěma tisícům ruských vojáků, kteří mají v Podněstří stálou posádku. Napětí v zemi opět vzrostlo v únoru. Před ruským vpádem do země varovala moldavská prezidentka Maia Sanduová i její ukrajinský protějšek Volodymyr Zelenskyj. Moldavský premiér pak hovořil o demilitarizaci Podněstří.

Podle Rusů naopak plánují válku v Moldavsku vyvolat Ukrajinci. "Kyjevský režim připravuje v blízké budoucnosti ozbrojenou provokaci proti Podněstří," napsalo ruské ministerstvo obrany v druhé polovině února na telegramu. Představitelé ministerstva také dodali, že má jít o takzvanou akci pod falešnou vlajkou, kdy útoky povedou ukrajinští vojáci převlečení v ruských uniformách.

[chooze:article;value:493389]

Rusové dále uvedli, že jakékoliv akce představující hrozbu pro jejich "mírové jednotky" v Podněstří budou považovány za útok na Ruskou federaci.

Odborníci ale obavy z konfliktu mírní. "Hrozba rozšíření války do Moldavska je v tuto chvíli extrémně nízká. Moskva prostě nemá zdroje a nemá ani zájem odvádět pozornost od války na Ukrajině," řekl pro magazín Newsweek odborník na východní Evropu ve Finském institutu pro mezinárodní otázky Ryhor Nizhnikau.

Dodal ale, že pouhá hrozba války může být pro Rusko velmi přínosná. Nestojí jej přitom prakticky nic. "Šíření obav z možného přelití války do Moldavska má za cíl vyvolat strach ve společnosti, která se snaží udržet si od války odstup a kterou trápí hlavně socio-ekonomické problémy," vysvětlil Nizhnikau.

[chooze:article;value:493704]

Slavomír Horák z Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy pak dodává, že přímá ruská intervence v Moldavsku by byla velmi složitá. "Ruská armáda by si musela prorazit cestu přes celou Ukrajinu až na podněsterské hranice, což je technicky velmi těžko proveditelné. A ti vojáci, které tam má, tak jsou izolovaní," vysvětlil.

"Pro Rusko je proto zajímavější zasahovat do vnitřní politiky Moldavska. U významné části politické reprezentace má totiž velkou podporu. Pokud by se socialistům, kteří jsou silně proruští, podařilo vyhrát ve volbách, pro Ukrajinu by to určitě znamenalo komplikaci a pro Rusko šanci udržet si Moldavsko ve své sféře vlivu," dodal Horák.

Rusko se chystalo na válku dlouhé měsíce. Poslední fází byla propaganda na Ukrajině:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.