Rusko se nejspíše chystá k útoku na NATO, varují analytici

Ruské ministerstvo obrany připravilo přesun Severního loďstva do obnoveného Leningradského vojenského okruhu. Právě znovuustavení tohoto distriktu podle analytiků z Institutu pro studium války (ISW) značí, že se na západě chystá na konflikt s pobaltskými státy a celou Aliancí.

"Okruh je určený k vedení války ve specifickém dějišti vojenských operací. Má hlavní dvě místa působení – pobaltské země a Finsko. Aby měl okrsek dostatek jednotek, musí být vojensky nasycen," vysvětlil na telegramu vojenský analytik Jurij Fedorov.

Na to, až se do staronového okruhu jednotky dostanou, si ale bude muset Rusko počkat. Vojáci totiž momentálně bojují na Ukrajině. "Zůstalo jich asi 20 procent a nejsou bojeschopné," upozornil Fedorov.

[chooze:article;value:524451]

Ruská armáda je navíc po bojích na Ukrajině podle analytika otlučená. Moderní zbraně jí ubývají a válka ukázala na řadu jejích slabých míst. "Budou usilovat o znovuvytvoření ozbrojených sil schopných vést válku v Evropě s Ukrajinou i s NATO," avizoval analytik.

To, že by útok na Alianci Rusové začali v Pobaltí, ukazují i informace od estonské kontrarozvědky. Je totiž podle Kremlu nejzranitelnější částí NATO, upozornil magazín Newsweek.

Leningradský vojenský okruh spojili Rusové s Moskevským vojenským okruhem a Baltským i Severním loďstvem v roce 2010. Loni se ale rozhodli, že jej opět vyčlení. Na dotazy novinářů, jestli jde o přípravu na boj s NATO, Kreml neodpověděl. Nevyjádřila se ani Aliance.

Další ruské útoky na Charkov. Při bombardování zemřel i desetiletý chlapec (10/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.