Rusko se odvrací od velkého spojence. Přehodnotíme vztahy, slíbil Lavrov

Na setkání v turecké Antalyi Sergej Lavrov odmítl arménskou kritiku Ruska a prohlásil, že se Arménie přeorientovává na nepřátele Ruska, což jsou země, které nepřinesly nikomu na světě nic dobrého, jak uvedla arménská pobočka rádia Svobodná Evropa.

"Arménské vedení se rozhodlo spoléhat na země mimo svůj region, které Jerevanu slibují pomoc, pokud Arménie přetrhá vztahy s Ruskem a vymaní se z integračních struktur vytvořené v našem společném regionu," pronesl Lavrov podle ruské agentury TASS.

[chooze:article;value:523153]

​Západ podle Lavrova svou snahu rozrývat vztahy mezi Ruskem a jeho spojenci ani neukrývá. "Je to hlavním cílem Západu v budování vztahů se zeměmi Střední Asie, s Arménií a s dalšími postsovětskými státy," pronesl Lavrov. Řekl také, že arménské přehodnocení dřívějšího sbližování s Ruskem může vést k zásadní revizi ve vztazích obou zemí a kavkazský stát vyzval k plnění povinností v rámci společných struktur.

Arméni také zvažují, že opustí Organizaci Smlouvy o kolektivní bezpečnosti (OSKB), což je regionální mezinárodní organizace pro společnou bezpečnost a obranu. Kromě Ruska a Arménie jsou jejími členy například Kazachstán či Bělorusko.

[chooze:article;value:505884]

​Nicméně na pondělní tiskové konferenci oznámily arménské špičky, že z OSKB zatím neodchází, byť se v poslední době některých setkání neúčastnily. Jerevan má také nadále zájem účastnit se Eurasijské ekonomické unie (EAEU), která má podobné členy jako OSKB, ale zaměřuje se primárně na ekonomickou spolupráci.

Arméni kritizují Rusko hlavně kvůli tomu, že nedokázalo zabránit ázerbájdžánskému útoku a obsazení Náhorního Karabachu. Arménské vedení se poté, co Ázerbadžán loni opět zaútočil na sporné území, podepsalo členství u Mezinárodnímu trestnímu tribunálu, což v praxi znamená, že pokud by ruský prezident Vladimir Putin navštívil Arménii, tak jej úřady musí zadržet a vydat. Rusko označilo krok za silně nepřátelský.

Ruský prezident Vladimir Putin na konci února hrozil jadernými zbraněmi, pokud Západ zaútočí na Rusko:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.