Rusko se přiznalo k odvážení dětí z Ukrajiny. Je jich prý přes 700 tisíc

Podle Marie Lvovové-Belovové, ruské komisařky pro práva dětí, bylo od začátku války do Ruska převezeno více než 700 tisíc ukrajinských dětí. "Od února 2022 přivítala Ruská federace asi 4,8 milionu obyvatel z Ukrajiny a republik Donbasu, z nichž více než 700 tisíc jsou děti," stojí ve zprávě, kterou zveřejnila v pondělí a kterou citoval deník Medusa.

Zpráva uvádí, že většina těchto dětí dorazila do Ruska i "s rodiči nebo jinými příbuznými". Mezi dětmi je ale údajně 1 500 sirotků. Asi 288 dětí z Doněcké lidové republiky a 92 dětí z Luhanské lidové republiky si do péče údajně vzali ruští pěstouni.

Číslo je ale výrazně vyšší, než o jakém hovoří Kyjev. Ukrajinská vládní databáze Children of War, v překladu "Děti války", která shromažďuje informace o pohřešovaných dětech z Ukrajiny, píše, že Rusko od začátku války loni v únoru deportovalo necelých 20 tisíc dětí.

[chooze:article;value:515676]

​Komisařka se nicméně odvolává na to, že koncem léta a na podzim roku 2022 se někteří rodiče z Chersonu, Záporoží a Charkova sami rozhodli poslat děti do Ruska a chránit je před dopady "speciální vojenské operace". Děti prý byly poslány s doprovodem do "lázeňských středisek a rekreačních organizací na Krymu a do Krasnodarského kraje".

S tím ale nesouhlasí Mezinárodní trestí soud v Haagu. Ten totiž na zmocněnkyni Kremlu pro práva dětí Lvovovou-Belovovou vydal v březnu mezinárodní zatykač, a to právě za "nezákonnou deportaci" ukrajinských dětí. Jak připomíná deník The Moscow Times, soud shledal Lvovovou-Belovovou vinnou stejně jako ruského prezidenta Putina. Deportaci dětí označil jako válečný zločin.

Podle amerického Institutu pro studium války navíc mezinárodní právo definuje nucený přesun civilistů na území okupační mocnosti jako "deportaci". Okolnosti ruské invaze na Ukrajinu a situace na okupovaných územích jsou pak prý dostatečným donucovacím prostředkem k tomu, aby se přesun Ukrajinců považoval za deportaci. Zdůrazňuje, že bez ohledu na údajné motivy Ruska je takové jednání zakázáno.

Ruské drony opět zaútočily na Charkov. Útoky hlásí také Moskva:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.