Rusko se snaží najít nové spojence. Putin chce přízeň krále bohaté země

Na první pohled nevypadá ostrovní stát Bahrajn nijak výjimečně. Jde o arabskou zemi v Perském zálivu, která se nachází na ostrovech téměř zcela pokrytých pouští. Zdání však klame. Bahrajn je totiž nesmírně bohatý díky zásobám ropy a zemního plynu a také díky rozvoji turismu a bankovnictví.

A právě o přízeň této země má zájem Rusko, které má po rozpoutání války na Ukrajině na mezinárodní scéně malou podporu. Zlepšení vztahů s drobným, ale zato velmi bohatým státem by mu dozajista pomohlo. Moskva se proto chce s Bahrajnem lépe poznat.

Rusko a Bahrajn v současnosti dohadují setkání. "Zvažujeme možnost summitu, ale ještě jsme se neshodli na čase ani místu," řekl podle agentury RIA Novosti ruský velvyslanec v Bahrajnu Alexei Skosyrev. Neví se tedy ani to, jestli by se případné setkání uskutečnilo v Moskvě, hlavním městě Bahrajnu Manáma, nebo někde úplně jinde.

[chooze:article;value:488664]

Rusko však o přátelství Bahrajnu stojí. "Udržujeme dialog v řadě problémů, včetně těch, které souvisejí s principy světového řádu. Naše pohledy na svět jsou v mnoha věcech podobné. Bahrajn je pro nás důležitým partnerem v arabském světě," dodal Skosyrev.

Jestli však dojde k nějaké konkrétní dohodě, zatím není jasné. Bahrajn na rozdíl od dalšího ruského spojence Íránu nedisponuje velkou armádou ani zbraňovými systémy, které by mohl poskytnout do války na Ukrajině. Cenu však může pro Rusko mít diplomatická a ekonomická síla ostrovního státu.

Není to poprvé, co spolu Bahrajn a Rusko takto hovoří. V roce 2016 se ruský prezident Vladimir Putin setkal s bahrajnským králem Hamadem bin Ísou Ál Chalífou. Společně tenkrát hovořili o občanské válce v Sýrii. Ál Chalífa navíc Putinovi předal dárek v podobě meče z damašské oceli, zatímco ruský prezident králi věnoval koně, jak uvedl portál Middle East Eye.

Boris Johnson dostal zprávu od Vladimira Putina. Měl mu vyhrožovat bombovým útokem:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.