Rusko se snaží otevřít novou válečnou frontu. Ukrajina odhalila jeho slabost

Hranice mezi územím kontrolovaným Kyjevem a Moskvou je dlouhá tisíc kilometrů. Napadený stát ale našel u Rusů velmi bolestivé místo o stovky kilometrů dál. "Ukrajina ničí systematicky ruské rafinerie. Nedaří se je obnovovat, protože většina jejich zařízení je ze Západu. V lednu nebo v únoru už kvůli tomu skončil ruský export benzínu a nafty. Oni teď vyvážejí jen ropu, a benzín už dokonce musejí dovážet. Ceny pohonných hmot jsou proto v Rusku na rekordním maximu," upozorňuje vojenský analytik Lukáš Visingr.  

Od pátku se snaží Rusové útočit na severu Charkovské oblasti pravděpodobně s cílem ovládnout její hlavní město.

Oni se snaží tlačit na různá místa. Linie dotyku ukrajinských a ruských ozbrojených sil je dlouhá tisíc kilometrů. Moskva se jednoduše snaží tlačit na různých místech. Snaží se zjistit, kde je obrana napadené země slabší a kde by se mohlo podařit ji prolomit. Rovněž je evidentní snaha dostat Ukrajince pod tlak, aby museli přesouvat své jednotky na různé úseky fronty podle toho, kde je zrovna ten tlak největší.

[chooze:article;value:555057]

Rusové v minulosti neskrývali, že chtějí ovládnout Charkov…

To je podle mě zatím mimo ruské schopnosti. Oni by totiž museli předvést něco, co zatím za celou tuto válku nedokázali. Jsou sice schopní dobývat města, ale bývají mnohem menší, než je Charkov. Zůstává z nich jen černá plocha a zeměpisný pojem na mapě.

Domníváte se, že do vývoje bojů může nějakým zásadnějším způsobem zasáhnout 60miliardová dolarová pomoc z USA, která byla nedávno schválena a podepsal ji prezident Biden?

První vojenské dodávky pomoci zamířily na Ukrajinu ještě ten den, kdy balíček pomoci prezident Biden podepsal. Není to však něco, co by mohou celou situaci hned zvrátit. V tento okamžik může mít dokonce větší vliv na dění na frontě česká muniční iniciativa, protože většina peněz z USA půjde do amerických zbrojovek. A ty musejí nejprve začít vyrábět, což je spíše dlouhodobější věc. Na Západě přesto objem zbrojní výroby pomalu narůstá a už na přelomu roku by mohl být větší než v Rusku.

Již v létě by Kyjev ale mohl získat první stíhačky F-16 od některých evropských zemí…

Není ale možné říci, že existuje nějaká kouzelná zbraň, která pomůže vyhrát válku. Velké už bylo třeba očekávání od dodávek raketometů HIMARS. Pokud ale Ukrajinci stíhačky F-16 nasadí správným způsobem, mohou mít významný dopad.

[chooze:article;value:542339]

Co byste nyní Ukrajincům poradil?

Oni se musejí držet toho, čemu se anglicky říká hold, build and strike. Tedy držet obranu, ale smířit se s tím, že během ruského tlaku o nějaká území mohou přijít. Ruský postup je ale zaplacen obrovskými ztrátami na lidech i technice. Build znamená v tomto případě stavět nové jednotky a vyrábět zbraně, protože Ukrajina se v tomto zlepšuje. Strike znamená hlavně dálkové údery, které ničí Rusům jejich týl.

Šance na nějakou větší protiofenzivu Kyjeva není?

K tomu by mohlo pravděpodobně dojít až někdy v příštím roce.

Ukrajina mimo jiné trpí nedostatkem mužů…

Oni mají vojáků dost, problém však je v jejich poměrně vysoko nastaveném odvodovém věku. Kyjev totiž chce chránit svou nejmladší generaci a bude muset udělat nějaké kompromisy. Už kvůli tomu přijali i nový mobilizační zákon.

Máte nějakou prognózu, jak by celá válka na Ukrajině mohla dopadnout?

V dlouhodobé, opotřebovávací válce nakonec zvítězí ten, kdo má silnější ekonomiku. Už Napoleon říkal, že k vedení války potřebujete tři věci. A to jsou peníze, peníze a zase peníze. V tomto směru bude Moskva dlouhodobě tahat za kratší konec provazu.

[chooze:article;value:553620]

Ruskou ekonomiku měly ochromit západní sankce, podle všeho však zatím moc úspěšné nejsou. Nebo snad ano?

Sankce se projevují, ruská ekonomika trpí víc a víc. Je to takové pomalé, ale postupné škrcení. Typicky to můžeme vidět i na tom, co se děje s ruskými rafineriemi. Ukrajinci totiž dokázali velmi dobře odhadnout jednu slabost.

V čem tato slabost spočívá?

Ukrajina ničí systematicky ruské rafinerie a Moskvě se nedaří je obnovovat, protože většina jejich zařízení je ze Západu. Mikročipy pašovat v krabici od bot přes Tádžikistán ještě jde, ale zařízení pro rafinerii už nikoli. Pokud bude Kyjev ve svém úsilí pokračovat, ruskou ekonomiku by to mohlo opravdu velmi krutě zasáhnout. V lednu nebo v únoru už kvůli tomu skončil ruský export benzínu a nafty. Oni teď vyvážejí jen ropu, a benzín už dokonce musejí dovážet. Ceny pohonných hmot jsou proto v Rusku na rekordním maximu.

 Putin chtěl na přehlídce vyděsit Západ. Ukázal tanky, které tam neměly co dělat (1/5/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.