Rusko se zlobí na Srbsko. Chce od něj vysvětlit dodávky zbraní

Rusko a konkrétně jeho prezident Vladimir Putin nemají ve světě mnoho spojenců. Za jednoho z mála spojenců bylo ještě donedávna považováno Srbsko a jeho prezident Aleksandar Vučić. Vztahy mezi zeměmi se ale v posledních týdnech otřásají v základech. Nyní Moskva od Srbska požaduje jasné vysvětlení ohledně údajných srbských dodávek zbraní na Ukrajinu, píše agentura TASS.

Ruský web Maš totiž tento týden uvedl, že Srbsko mělo počátkem února dodat Ukrajině 3 500 střel do raketometů Grad. Obchod měl proběhnout přes Turecko a Slovensko a dodavatelem měla být srbská zbrojovka Krušik, od níž si rakety původně objednala kanadská firma.

Rusko tato zpráva nepotěšila a chce od Srbska vysvětlení. "Již jsme požádali Bělehrad, aby tuto pozici vysvětlil," řekla mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová zpravodajskému webu RBC. "Měla by být zveřejněna fakta, pak budou učiněny příslušné závěry, protože se skutečně jedná o mimořádně důležité téma pro bilaterální vztahy," dodala mluvčí.

[chooze:article;value:492999]

​Vysvětlení by podle mluvčí mělo být učiněno "ne prostřednictvím médií, ne prostřednictvím sociálních sítí a ne prostřednictvím úniků informací, ale prostřednictvím oficiálně deklarovaného postoje srbské strany". Už dříve Zacharovová uvedla, že je Rusko zprávami o dodávkách "hluboce znepokojeno".

Srbsko pomoc Ukrajině popírá

Zbrojovka Krušik již vydala prohlášení, ve kterém tvrdí, že není "žádným způsobem spojena s prodejem raket konečnému uživateli z Ukrajiny". Srbský ministr obrany Miloš Vučević řekl, že Srbsko nedodává zbraně ani munici žádné ze stran ve válce na Ukrajině.

Vztahy mezi Ruskem a Srbskem se zhoršily už v lednu. Ruské zpravodajství tehdy totiž zveřejnilo video, které ukázalo údajné srbské dobrovolníky, jak trénují po boku ruských jednotek a připravují se do války. Srbského prezidenta video rozzuřilo. Více se dozvíte v tomto článku na TN.cz.

Z Ruska má strach i Moldavsko. Podívejte se proč:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.