Rusko si myslí, že získalo strategického partnera. Skončí to pro něj špatně, říká expert

Wang I i Lavrov si na tiskové konferenci pochvalovali partnerství mezi státy, které chtějí prohlubovat. "Západ uvaluje nezákonné sankce na řadu států, Rusko je samozřejmě jedním z nich," prohlásil Lavrov.

Podle Svobody ale vyjádření nevěstí změnu přístupu Číny k Západu a válce na Ukrajině. "Já to vnímám zhruba tak, že Číňané sledují prostě své zájmy a Rusko je až tak moc nezajímá, stejně jako je až tak nezajímá Západ. Oni prostě koukají sami na sebe, ale ta různá strategická partnerství a já nevím jaká partnerství, tak ta vyhlašují docela pravidelně s kýmkoliv," řekl pro TN Live.

Čína podle něj chce být zadobře i se Západem. "To vidíme třeba i na dodržování sankcí, kdy čínské banky teď poměrně nově – a to je pravděpodobně i ten důvod, proč Sergej Lavrov jel do Pekingu – odmítají převody peněz do Ruska a z Ruska, což samozřejmě Rusku působí určité nepříjemnosti," vysvětlil.

[chooze:article;value:549617]

Číně se podle něj spíše než na Rusko a válku na Ukrajině soustředí například na Tchaj-wan. "Číňané by nejraději, kdyby se dalo obchodovat s kýmkoliv, jakkoliv, kdykoliv," poznamenal.

"Vidíme to na ruském automobilovém průmyslu, který už je zcela čínský, tam Rusové nedokáží vyrobit sami vůbec nic," uvedl. Rozhoduje podle něj to, že Rusko má 140 milionů obyvatel a Čína přes miliardu. 

"Je to prostě jednoznačná závislost. Byť Rusové mluví o partnerství a Číňané jim tohle nějak neberou, tak reálně je to závislost," zdůraznil. Peking podle něj počítá s tím, že Rusku region ponechá a v něm si bude moct dělat, co chce.

[chooze:article;value:548546]

Analytici podle něj ale už upozorňují, že pro Moskvu to může být nebezpečné. "Jestliže závisíte na jedné zemi, tak to, že teď se k vám chová tak, že vás nechá si dělat, co chcete, a nějak vás neohrožuje, ještě neznamená, že to bude dělat zítra," upozornil.

Čína si zároveň podle něj dává pozor, aby na Rusku nebyla závislá například v dodávkách zemního plynu. "Rusku prostě hrozí, že bude surovinovou kolonií Číny. To je scénář, který je samozřejmě extrémní, ale když vidím automobilový průmysl, když vidím ruskou závislost na vývozu ropy a zemního plynu a jednoznačnou závislost na Číně, tak je více než zjevné, že Rusku tato budoucnost hrozí," sdělil rusista.

Obavy Japonska

Kvůli Číně, Rusku i Severní Koreji rostou obavy v Japonsku, kde začalo největší zbrojení od druhé světové války. Austrálie, USA a Velká Británie zvažují, že se zemí mohou spolupracovat ve vojenském paktu AUKUS.

Ten má posílit bezpečnost v oblasti Indo-Pacifiku a je dlouhodobě Čínou kritizován. Účastníkům pakt umožní sdílet pokročilé technologie, včetně jaderných ponorek.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.